Menu 

Hrana pržena u dubokom ulju je u samom vrhu liste hrane koju nikako ne bi trebalo konzumirati ako želimo biti zdravi, zato veoma zbunjuju neki tekstovi koji su se pojavili, a koji tvrde da pržena hrana ne mora biti loša za vaše zdravlje.

Mark Bittman u svom članku za New York Times kaže da dugovečni stanovnici Krita konzumiraju tri puta više ulja nego što je to uobičajeno u Americi pa zaključuje da preporuke koje govore da trebamo koristiti što manje masti nisu baš istinite.

dreamstime_s_11696279

On takođe navodi kako postoje velike razlike u mastima i ukoliko ne jedete po zdravlje veoma opasne trans masti, kupujete kvalitetna ulja ne treba da se brinete.

Nemojte odmah na prvu odbacivati hranu prženu u dubokom ulju, pazite na koji način je pripremate, ne radite to često, a mi ćemo vam dati par smernica.

Koristite kvalitetno ulje

Prženje u dubokoj masnoći zahteva popriličnu količinu ulja i zato se svi odlučuju na one jeftinije varijante koje nikako nisu dobra opcija. Zaboravite na sojino ili kukuruzno ulje, koristite ulje semenki grožđa ili od kikirikija. Preporučuje se i maslinovo, ali smo nedavno pisali da maslinovo ulje nije dobro ukoliko se izlaže visokim temperturama “Nova saznanja o masliovom ulju”.

dreamstime_s_27764438

Prženje kod kuće

Izbegavajte prženu hranu po restoranima i ako želite da se počastite uradite to sami u sopstvenom domu. Na taj način imaćete kontrolu nad svim namirnicama koje koristite kao i na kom ulju ćete hranu pržiti. Najbolje opcije za prženje su namirnice koje nisu industrijski prerađene, koje su sveže i zdrave. Povrće čak ni prženjem u dubokom ulju neće izgubiti sve minerale i vitamine koje sadrži.

Na kraju krajeva, pržena hrana može biti sjajan način da navedete klince da probaju povrće. Ako komade brokolija umočite u japansku tempuru i ispržite biće hrskavi i ukusni i vaša deca će ih sigurno probati.

Da se razumemo, ne zalažemo se za prženu hranu, ali nekoliko puta mesečno neće napraviti nikakvu štetu i svaki put uz standardne namirnice pokušajte ispržiti neku novu koju ćete ponuditi vašim klincima. Probajte obavezno “Japanska tempura, portugalskih misionara”.

Sviđa nam se
Autor
Ne morate bežati od pržene hrane
Datum
Ime
Koristite prženu hranu na pravi način
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar