Menu 

Dehidrirali ste? Često nam se svima to događa, ali to sa sobom može donijeti i posljedice, poput vrtoglavice i mučnine. Tada vam treba jedno piće sa elektrolitima.

Često budemo žedni, a da toga nismo ni svjesni. Mogli ste čuti kako vam kažu: Ali, sada je kasno, već si dehidrirao!

Događa nam se, ma koliko blesavo zvučalo, da zaboravimo da popijemo vode, da ne unosimo dovoljno tečnosti kada vježbamo ili idemo u teretanu. Ali, to se događa i ljeti. Kada se znojimo mnogo ne trošimo samo vodu, vodonik i kiseonik, već i natrijum i kalijum.

A, nedostatak tih minerala dovodi do toga da organizam neće dobro upiti, apsorbovati običnu vodu, koju poslije pijete.

pića sa elektrolitimaZa oporavak poslije dehidracije najbolja su pića sa elektrolitima, koja obično piju sportisti.

Elektroliti su vrlo važni kada je u pitanju ravnoteža u organizmu. I ne smijemo ih poremetiti, bilo dehidracijom ili hiper-hidracijom (ukoliko popijete preterano veliku količinu vode za kratko vreme). Ti poremećaji obično su u vezi sa količinama natrijuma, kalcijuma i kalijuma, kao što smo već pomenuli.

Fizičkom aktivnošu, mi gubimo elektrolite putem znoja i urina i potrebno ih je redovno nadoknađivati. Pića sa elektrolitima vam neće biti potrebna ukoliko ste revnosni kada je u pitanju hidratacija organizma. Ali, rijetki su oni koji spadaju u tu grupu, zar ne?

Uvijek je bolji izbor da naprvite svoj napitak nego da kupujete pića sa elektrolitima. Mi ćemo vam pokazati kako.

Potrebno vam je 950 ml vode, 2 kašike sirovog meda, 1/3 šolje čistog soka od limuna, 1/2  kašičice morske soli (ili 1/4 kašikice ukoliko je so koju posjedujete sitnije mljevena).

pića sa elektrolitima

Sve sastojke stavite u teglu ili sličnu staklenku i dobro promiješajte i protresite dok se med i so ne rastope. Preko staklenke stavite komadić masnog papira za pečenje, pa onda preko tog poklopac.

Postoji još nekoliko recepata za domaća pića sa elektrolitima, a mi vam donosimo dva.

Pomiješajte i dobro promućkajte, kao i u prvom receptu, sljedeće sastojke: 1 litar vode,1/2 litre vode od đumbira, svježi sok iscijeđen iz tri manja limuna,1/2 kašičice morske soli (možete dodati i malo više ako želite) i malo meda da zasladite napitak.

Da biste napravili vodu od đumbira potrebno vam je: 1 korijen đumbira srednje veličine, 1 litar vode i malo meda. Đumbir isjeckajte na komadiće, dodajte vodu i stavite da prokuha. Kada voda proključa kuhajte đumbir na laganoj vatri 15-minuta. Procijedite, dodajte med i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Za drugi napitak vam treba: 1 šolja vode (najbolje filtrirane), 1/3 šolje svježeg iscijeđenog soka grožđa, bobičastog voća ili narandže, 1/4 kašičice morske soli i sasvim malo sode bikarbone. Možete zasladiti sve sa malo meda. Sve sastojke dobro pomiješajte, čuvajte u teglici i pijte rashlađeno.

Još osvježenja pronaćićete u tekstu Osvežavajući tonik od limuna i đumbira.

Recept
Ime Recepta
Napravite sami: pića sa elektrolitima
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
3.5 Based on 53 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. ExSy

    Odlicno. Jako puno radim i ovo mi je iskreno trebalo.

  2. Dragana

    Hvala vam mnogo za ove recepte! od srca hvala i trebalo mi je ovo odavno !!

Napišite komentar