Menu 

Tokom hladnih zimskih meseci koža je sklona perutanju, isušivanju i pucanju, a ajurvedski stručnjaci to uglavnom pripisuju neravnotežom među došama. Da biste sprečili sve probleme sa kožom i telo vratili u ravnotežu čak i kad nam vreme ne ide na ruku treba da pratite sledeće savete ajurvedske medicine.

Probudite kožu hladnom vodom. Ovo je praksa koju praktikuju mnogi koji poštuju zakone ajurvede, a nakon što umijete lice hladnom vodom, napunite usta vodom i zatim poprskajte oči više od sedam puta. Mućkajte vodu u ustima neko vreme pre nego što je ispljunete. Mnogi veruju da ova praksa otpušta energiju koja se umirila tokom noći, otvara i budi pore.

8035035694_5ddf514254_o

Ujutro pojedite deset badema. Suva koža zimi ukazuje da vam nedostaje prirodnih ulja koji neguju i vlaže kožu, a u tome vam mogu pomoći bademi. Prema ajurvedi trebalo bi da preko noći namočite bademe u vodu, zatim ujutro skinete kožu i pojedete ih. Namakanje i skidanje kože bademe čini lakšima za probavu.

Priuštite sebi savkodnevnu masažu. Pokušajte na dnevnoj bazi masirati svoje lice jer ajurveda veruje da se upravo u masaži krije tajna zacelenja. Tokom masaže koristite kvalitetna organska ulja, nežno ih nanesite na kožu pa ih vrhovima rstiju nežno umasirajte. Svi oni otrovi koji su se nakupili u koži tokom dana će biti oslobođeni, a koža će automatski izgledati zdravije i lepše. Pored toga automatski će vam se popraviti probava i energija, a masaža će vas sigurno i opustiti.

Izbegavajte voće koje podstiče isušivanje kože. Voće koje samo po sebi nema preterano puno sokova, poput jabuka, krušaka i nara nisu najbolji izbor za zimski period iako su tada na vrhuncu sezone. Ipak zbog svoje kože i hidratacije zimi bi trebalo da birate voće poput grožđa, narandži i ananasa.

23761628132_41c60d3e16_o

Neka vaša kuuhinja bude i vaša apoteka. Ajurvedska filozofija kad je u pitanju nega kože glasi: „na kožu ne stavljaj ništa što ne bi pojeo“. To je zato što organizam putem kože apsorbuje sve supstance proizvoda koje nanosite na kožu. Svi ti sastojci lako mogu dospeti u krvotok i utiču na unutrašnje organe, a samim tim i opšte zdravlje. Upravo iz tog  razloga treba svoju kuhinju da pretvorite u apoteku i kozmetički salon. Samo neki od sastojaka koji tamo treba da se nađu su: organski jogurt, voće, orašasti plodovi, semenke, kurkuma i sveže voće. Sve su to namirnice koje sadrže ključne sastojke neophodne vašoj koži tokom zime. Ono što je najbolje ove namirnice u kom god obliku da ih koristite, bilo da ih jedete ili od njih pripremate maske na lice sa sobom ne nose nikakve nuspojave. Donosimo vam i recept za osvežavajuću masku koja će vratiti živost u vaše lice za trena oka.

Potrebni sastojci:

  • 1 kašika organskog meda
  • 1 kašika svežeg jogurta
  • Prstohvat kurkume u prahu

Sve sastojke dobro izmešajte da dobijete jednoličnu smesu zatim masku nanesite na lice i vrat i lagano je umasirajte prtisma da biste pojačali njen efelat. Nakon 20 minuta masku isperite mlakom vodom. Ovu masku jednostavno možete pretvoriti i u nežni piling za lice, a da biste to uradili samo dodajte kašiku mlevenog crvenog sočiva ili kašiku mlevenih badema i koritite kao bilo koji drugi piling za lice.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Saznajte

video

Jeste li ikad čuli za izreku “ko žurio, nogu slomio”? Nešto slično ovome desilo se dečaku koji je žurio da stigne autobus. Piši! Širi dalje!