Menu 

Skupocene kreme i serumi koje kupujete za peglanje bora i mladalački izgled kože će imati još bolji efekat ako budete jeli hranu koja ima sjajna svojstva za zaglađivanje bora.

Mnogo puta do sada smo napomenuli kako lepota dolazi iznutra i to u najbukvalnijem smislu reči, jer sve ono što jedemo se odražava na izgledu naše kože. Zato je veoma važno da pazite šta jedete posebno ako ste u godinama kada su se prve linije na licu počele ocrtavati.

Belančevine. Piletina bez kožice, riba, mahunarke, orašasti plodovi i ostale namirnice koje u sebi sadrže belančevine pomažu kod obnove ćelija kože, a koje su oštećene zbog uticaja slobodnih radikala. Kada se belančevine probave u organizmu one se razlažu na amino kiseline za koje je poznato da obnavljaju stanice kože, regenerišu i podstiču proizvodnju kolagena.

4607037311_02a77e4fa8_z

Maslinovo ulje. Bogato je oleinskim kiselinama koje čuvaju stanične membrane i kožu čine glatkom i mekanom. Malsinovo ulje takođe sadrži malu količinu masnih kiselina koje se uspešno bore protiv upala. Još jedna beneficija dolazi i od vitamina E i polifenola za koje se zna da su zaštitnici kože.

Beli luk. Znamo koliko je dobar kad su u pitanju prehlade, upale i bakterijska obolenja, ali jeste li znali da je veoma dobar i za izgled kože? Beli luk sadrži polifenole koji imaju veoma blagotvorno delovanje na izgled i zdravlje kože i to posebno kad je u sirovom obliku zato izbegavajte duge termičke obrade.

Bobičasto voće. Ove sitne voćkice su bogatije antioksidantima od bilo kog drugog voća koje je testirano u raznim istraživanjima. Jedite što više bobičastog voća posebno u ovo vreme kad im je sezona. Antioksidanti iz voća štite kožu od oštećenja koja kasnije vode do bora. Citrusno voće i jabuke su takođe veoma bogati antioksidantima.

Zeleni čaj. Ovo je jedan od napitaka koji je prijatelj vaše kože i to zbog velike količine polifenola.

Riba. Losos, bakalar i ostala masnija riba je veoma bogata omega 3 masnim kiselinama koje zaista čudnovato utiču na zdravlje i izgled kože.

7920453668_9da54e14bc_z

Povrće i mahunarke. Kombinujte ih sa ribom ili maslinovim uljem i dobićete obrok kao stvoren za vašu kožu. Itraživanja su pokazala da narodi čija je tradicija da jedu više povrća i maslinovog ulja generalno imaju manje bora od naroda gdje se jede nešto nezdravija hrana.

Pijte vodu. Ćelijama kože je neophodna tečnost da bi membrane bile glatke i da bi upijale što više nutrijenata koji ih održavaju zdravima. Trebalo bi da pijete najmanje šest čaša vode dnevno da bi koža bila hidrirana i zdrava. Ako se tokom dana više znojite povećajte količinu vode.

Hrana koju bi trebalo da izbegavate. Kofein i šećer jer su mnoga istraživanja pokazala da upravo ove dve supstance prilično loše utiču na zdravlje i izgled kože. Tu ne mislimo samo da prestanete jesti kafu i slatkiše već bi trebalo da smanjite ili u potpunosti izbacite sve proizvode koji ih u sebi sadrže, a to je zaista veliki broj. Ako budete pažljivo čitali etikete na proizvodima shvatićete i sami.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar