Menu 

Pre nego se odlučite na neki hirurški zahvat pokušajte da ožiljke ublažite na potpuno prirodne i sigurne načine. Evo i kako.

Na žalost, ožiljke gotovo da nikada ne možete u potpunosti ukloniti. Možete probati sa nekim zahvatima, laserskom hirurgijom, injekcijama steroida, radio terapijom, ali svi ovi tretmani su poprilično skupi i rezultat nije uvek zadovoljavajući. Zato, prvo pokušajte uz pomoć prirode.

Biljke

Postoji mnogo biljaka, koje mogu da ublaže ožiljke. Ako budete uporni sa čistim aloe vera gelom mogli biste dobiti fantastične rezultate, a ožiljci će biti gotovo nevidljivi.

Na sličan način deluje i krastavac. Samo napravite pastu od izmiksanog krastavca i nanosite direktno na ožiljak, zamotajte i ostavite da deluje preko noći.

Amla ili indijski ogrozd je biljka, koja je vrlo važna za sprečavanje ožiljaka ako se koristi prilikom zarastanja rane.

Ishrana

Da biste ubrzali zarastanje rane i sprečili nastanak ožiljaka važna je i ishrana. Vitamin E na prvom mestu – iz orašastih plodova, jaja, pšeničnih klica, … Povećanim unosom vitamina E ubrzavate zarastanje rane, ali kada je ožiljak već formiran, vitamin E ima malo učinka.

Vitamin C je takođe ključan, jer sadrži kolagen. Trudite se da povećate unos hrane bogate ovim vitaminom, ali i unos povrća, voća, proteina.

Još saveta

– Otvorite kapsulu vitamina E i nanesite ulje direktno na ožiljak.

– Pomešajte aloe vera gel sa uljem iz kapsule vitamina E. Nanosite na ožiljak nekoliko puta na dan.

– Nanesite čisti med na ožiljak, umotajte i ostavite da deluje preko noći. Ponavljajte što češće.

– Ulje čajevca je poprilično efektno kada su u pitanju ožiljci. Nanosite ga na ožiljak i utrljavajte nekoliko puta na dan. Rezultati bi trebali biti vidljivi već nakon par dana.

ožiljke

http://pinterest.com/pin/209276713907526141/

– Možete probati i sa zelenim čajem. Nanosite ga na ožiljak uz pomoć kuglice vate – masirajte ožiljak sa njim nekoliko puta na dan. Dobro deluje i maslinovo ulje.

– Ukoliko su ožiljci nastali zbog bubuljica – ova maska vam može pomoći. Pomešajte 1 kašiku kisele pavlake, 1 kašiku jogurta, 1 kašiku mlevenih zobenih pahuljica i par kapi limunovog soka. Nanesite pastu na lice i ostavite da deluje 10 minuta. Umijte se mlakom vodom. Ponavljajte postupak 4 puta na dan nekoliko dana. (Ukoliko imate masnu kožu koristite pavlaku i jogurt sa manje masnoća).

– A ako već imate bubuljice, da biste ih se rešili bez pojave ožiljaka, natrljajte razrezani komadić belog luka na bubuljicu. (Pročitajte i tekst Rešite se bubuljica uz svakodnevne proizvode i namirnice).

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Rada

    Isproban melem

    Tvrdo skuvati 2 jaja. Izdvojiti zumanca, izmrviti i na tihoj vtri mesati drvenom varjacom dok se ne dobije ulje. Sa tim uljem premazivati rane, oziljke .

Napišite komentar