Menu 

Svaka porodica na ovom svetu ima svoju vrstu drame, neugodnih situacija, članova koji uvek imaju nešto da prigovore i protiv toga se uglavnom ne možemo boriti. U svemu tome najvažnije je da zaštitite dete od porodičnih svađa i drama.

Jeste li se ikada zapitali šta vi kao roditelj poduzimate da zaštite svoje klince od potencijalno štetnih porodičnih situacija?

Budite samosvesni

porodična svađa

Pre nego odgovorite na gore postavljeno pitanje zapitajte se kako se vi nosite sa porodičnim dramama. Da li se obično uključujete, ignorišete ili nešto treće? Da li ste u stanju nedeljama da pričate o prljavom vešu članova vaše porodice?

Ako padate pod uticaj ili aktivno učestvujete u drami koja se dešava u vašoj porodici imajte na umu da će mišljenje vašeg deteta o pojedinim članovima porodice biti zasnova upravo na onome što vi govorite.

Odnos vaše dece sa članovima porodice je drugačiji od vašeg

Uzmimo za primer svekrvu koja je sebična, koja iskorištava svaku priliku da vas „bocne“ rečima i dovodi vas do ludila svojim opaskama. Iako vam to kao čoveku smeta, vređa vas i najradije biste prekinuli sve veze  kao roditelj morate sagledati širu sliku.

Ne dozvolite da veza vašeg deteta sa bakom zavisi od vaše veze sa svekrvom jer iako je vama grozna svekrva, ona može biti divna baka vašem detetu. Sigurni smo da nikako ne želite da vaše dete bude zarobljenik vašeg neslaganja sa majkom vašeg partnera i uskratite mu odnos pun ljubavi sa bakom. Budite siigurni da će vaše dete s vremenom samo shvatiti kakav je ko u vašoj porodici, biće mu potrebno malo više vremena, ali to će se sigurno desiti.

Crne ovce porodice

Svaka porodica ima članove koji konstanto zapadaju u neke probleme. Tu je ujak koji nikako ne može naći posao, sestra koje iza sebe ima nekoliko brakova ili problematični tinejdžeri. Decu ne treba da držite pod zaštitom od takvih ljudi, naprotiv, neka vam oni posluže kao primer kako život može biti pun izazova i loših situacija.

Trudite se biti nežni kad pričate o problemima članova porodice, bez osuđivanja i teških reči, ali detetu recite istinu.

tata i sin razgovaraju

Izolacija

U pojedinim porodicama postoje i oni koji su samodestruktivni, ne žele da priznaju da imaju problem i odbijaju pomoć. Ako mislite da u interesu vašeg deteta nije da bude u kontaktu sa takvim osobama sve dok ne razvije kognitivne sposobnosti razumevanja situacije, najbolje je da ih držite podalje. Ljudi koji žive određenim načinom života svesno ili podsvesno biraju da se otuđe od članova porodice i to je njima u najboljem redu. Ako vam vaš roditeljski nagon govori da treba da zaštitie decu od pojedinih članova porodice i da ne treba da budu sa njima u kontaktu – poslušajte ga bez razmišljanja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar