Menu 

Ako već godinama želite započeti sa baštovanstvom i izradom svog malog povrtnjaka, a ne znate odakle da krenete mi imamo nekoliko veoma korisnih saveta kad je u pitanju baštovanstvo za početnike.

Uzgajanje svoje povrtne bašte je sigurno jedna od najzahvalnijih aktivnosti kojima se možete baviti. Domaće uzgojeno povrće je puno ukusnije i zdravije od onog kupljenog u prodavnici, o svežini da ne govorimo. Zamislite da uberete paradajz pet minuta pre nego ga upotrebite u kuhinji? Ima li išta bolje?

Postoji bezbroj vrsta povrća koje možete uzgojiti sami u bašti ili čak na balkonu,  a mi vam donosimo listu biljčica koje su savršene za baštovane početnike i koje vam neće zadavati nikakve probleme.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-fresh-green-beans-plant-garden-macro-closeup-summer-outdoor-image32867567

Mahune definitvno spadaju među biljke koje je najjednostavnije uzgojiti. Najteži deo jeste da raspoznate da li je seme koje sadite grmoliko ili biljka penjačica. Ukoliko imate seme za biljku koja raste u obliku grma, sve što treba da uradite jeste da je posadite u zemlju na 1, 25 cm dubine i dobro zalijete dok ćete oko penjačice imati malo više posla jer ćete morati zabiti kočeve o koje će se biljka penjati. Mahune počinju davati plod otprilike 45 dana nakon što ih posadite.

Krastavci i tikvice  su takođe veoma lagani za uzgoj, a sve na šta treba da obratite pažnju jeste da ih posadite u dubinu zemlje tri puta veću od veličine semena. Biće vam potrebna rupica u zemlji, u proseku 1,25 cm dubine, stavite seme u rupicu, zatrpajte, a nakon nedelju dana izdanci će biti isto toliko veliki. Čudesno, zar ne? Ako biljku presađujete iskopajte ceo koren zajedno sa zemljom, presadite u razmacima od 30 centimetara jer se ove biljke mogu poprilično raširiti i dobro zalijte. U domaćim krastavcima možete uživati 30 dana nakon što ih posadite, a u tikvicama nakon 60 dana.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-cucumber-image10705752

Paradajz je sigurno najomiljenije povrće koje to u stvari nije, jer je opšte poznato da paradajz spada u voće, ali bilo kako bilo domaći paradajz možete uzgojiti bez po’ muke. Najteži deo može biti da se odlučite koju vrstu da posadite u moru opcija koje nam se nude. Ključna stvar kod sadnje paradajza jeste da ih ne sadite na mesta koja tokom dana dostižu temperaturu preko 32 Celzijusova stepena. Ako živite u južnim krajevima paradajz se sadi krajem februara, a u severnijim krajevima i kasnije, početkom i krajem aprila. Za paradajz prvo morate uzgojiti sadnice pa ih kasnije presaditi napolje, a možete kupiti i već gotove, uzgojene sadnice. Presadite ih na tlo koje ne sadrži previše insekata koji će ih pojesti pre nego se uopšte primi.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-red-organic-tomato-plant-fruit-outdoors-image33397578

Spanać i zelena salata su veoma jednostavni za uzgoj, možete ih zajedno posaditi na istom mestu, a za bolji rast obavezno kidajte listiće od otprilike 5 centimetara koji će ostaviti mesto za rast novih zdravih listova.

Ako želite početi sa baštovanstvom, ovo su biljke koje ćete veoma uspešno uzgojiti bez puno truda i znanja.

Piši!
Širi dalje!
4 komentara
 1. zexy

  Sta preporucujete za posijati na balkinu u saksijama?

 2. sss

  Rakuni i Vjeverice…uvijek sve pojedu.

 3. Danijela Ristic Eks Dejanovic

  Pa nije bas tako jednostavno kako pisete,pogotovo paradajz,potrebno je znati veliziti ga,pa kada ga zalivati,opste poznato je da paradajz voli puno vode,ali ne tako cesto,pa plamenjaca,pa trulez,bolesti paradajza ako se ne zaliva kada treba i kako treba,pa boranija,najlakse je da je plamenjaca udari,zalivati je iskljucivo uvece,podlozna bolestima,insektima i plamenjaci,pa krastavci,isto plamenjaca,treba voditi racuna da plod ne dotice zemlju jer truli,ako se previse zaliva truli,ako premalo gorak je i pocinje da zuti!Ima tu posla,najlakse vam je posaditi grasak i paulj,to povrce ne zahteva mnogo nege.Kukuruz takodje(ja ga sadim za mlado jesti)preukusno je,samo ga treba 1,ili2 puta okopati.Ali ne dajte se omesti,svakako ce te imati vise koristi nego stete ako posadite domace! Sve vam rodilo!!! Postovanje i sretno!

 4. Ilona Mandic

  nema

Napišite komentar