Menu 

Obično ga koristimo da začinimo salatu i za čišćenje u domaćinstvu, ali to je samo mali deo onoga što možemo uraditi sa sirćetom. Kao i uvek, za vas imamo veoma korisne savete.

Sirće je namirnica kao stvorena za sve one koji vole da štede kao i one koji brinu o okolišu i paze da ne koriste hemikalije. Sigurni smo da ćete već danas isprobati neke od naših saveta kako da koristite sirće.

Za sterilizaciju fašica i cucli. Da biste ukolnili sve bakterije sa dečijih flašica i cucli dovoljno je da ih operete mešavinom sirćeta i tople vode, a nakon toga ih stavite u zamrzivač i možete biti sigurni da su sve bakterije eliminisane.

Za osveženje smrljive obuće. Unutrašnjost patika koje koritsite za trening samo poprskajte sirćetom, stavite u papirnu kesu i zamrznite preko noći. Sutradan će svi neugodni mirisi nestati.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Za ubijanje korova. Pesticidi koje koristimo u baštovanstvu za ubijanje korova su veoma štetni po zdravlje, posebno dece. Napravite mešavinu od sirćeta i tekućine za špricanje trave i korov će nestati preko noći.

Za učinkovitije farbanje. Pre nego obojite vrata, prozore ili zidove novom bojom premažite ih sirćetom i boja će sigurno bolje uhvatiti.

Za zaštitu bašte. Da biste vašu baštu zaštitili od zečeva i ostalih većih štetočina jednostavno na nekoliko mesta stavite krpe koje ste ranije namočili u sirće.

Osvežite odvode. Da biste osvežili i odčepili zapušene odvode dvoljno je da u odvod sipate prvo šolju sode bikarbone, zatim šolju sirćeta. Sve što treba sledeće da uradite jeste da pričekate da mehurići odrade svoje.

Marinada za meso. Ako za ručak pripremate nešto tvrđe meso, u marinadu obavezno dodajte nekoliko kapi sirćeta koji će omekšati i najžilavije komade mesa.

Zamka za voćne mušice. Napunite malu čašu sirćetom i prekrijte plastičnom folijom, a na foliji napravite nekoliko rupica u koje će mušice upadati i vaša zamka je spremna.

Za prištiće i akne. Napravite mešavinu sirćeta i vode u omeru 1:10 zatim u nju umočite čistu vatu i nanesite na prištiće i akne nekon što ste očistili i umili lice.

Za pelenski osip. Ne biste verovali, ali sirće je veoma delotvorno kod ublažavanja pelenskog osipa kod beba. Jednostavno dodajte nekoliko kašika sirćeta u bebinu večernju kupku i osip će veoma brzo nestati.

Za čišćenje prljavih naočara. Za one najtvrdokornije mrlje na naočarima jednostavno stakla našpricajte sirćetom i prebrišite ih nekom mekanom krpicom.

Za zdrave nokte. Ako vam nokti pucaju, jednom nedeljno ih pet minuta namačite u sirće i sigurno će ojačati.

???????????????????????????????????????????????????????????

Za ubijanje bakterija sa četkica za zube. Četkice za zube i posude u kojima ih držite često perite sirćetom da biste ukolnili sve bakterije koje se tamo kriju, a verujte nam reč ima ih zaista mnogo.

Uklonite neugodne mirise hrane sa ruku. Da biste sa ruku uklonili neugodne mirise belog luka, mesa ili ribe jednostavno operite ruke sapunom i vodom pa ih isperite sirćetom i na posletku još jednom mlakom vodom.

Uklonite etikte. Da li i vama smetaju etikete na novom suđu koje se veoma teško uklanjaju. Taj posao biće mnogo jednostavniji ako ih namočite u sirćetu i jednostavno sastružete noktima.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Za peglanje bez pegle. Ako baš i niste neki ljubitelj peglanja pomešajte sirće i vodu u sprej flaši u omeru 1:3 i jednostavno pošpricajte vaš veš, protresite i ostavite da se prosuši. I ne brinite miris sirćeta će veom brzo ispariti.

Za čišćenje wc šolje. Zalijte unutrašnjost wc šolje sirćetom, ostavite da stoji ekoliko minuta, izribajte četkom i isperite vodom.

Poboljšajte čistač na paru. Da bi vaš čistač na paru bio još delotvorniji u vodu sipajte i malo sirćeta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar