Menu 

U prirodi postoji mnogo proteina životinjskog porekla koje obično pronalzimo u mesu i mlečnim proizvoidma. Ali, šta je sa proteinima biljnog porekla? U tom slučaju kinoa je namirnica koja je apsolutno nezamenjiva. Upoznajemo vas sa svim nutritivnim beneficijama ove fenomenalne žitarice.

Šta je kinoa?

Iako se obično svrstava u žitaricu kinoa to nije. Kinoa je takozvana pseudo žitarica jer se konzumira, priprema i ima jednake nutritivne vrednosti kao žitarica, ali u stvari spada u porodicu trave. Kinoa pripada istoj vrsti biljaka kao spanać, blitva i cvekla, ali ima krizu identiteta.

Nutritivna vrednost kinoe bez problema može da postidi sve ostale žitarice posebno kad su u pitanju minerali, masti i proteini.

Kinoa poreklo vodi sa Anda u Južnoj Americi i hiljadama godina unazad se tretira kao super hrana. Inke su je nazvale majkom svih žitarica koju su često koristili u svojoj ishrani.

Zdravstvene beneficije kinoe

Kinoa je prepuna zdravih minerala i vitamina uključujući:

 • Mononezasićene masti dobre za zdravlje srca kao što su oleinska kiselina i omega 3 masne kiseline.
 • Antioksidante fitonutrijente koji se zovu flavonoidi.
 • Esencijalne minerale među kojima su mangan, magezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum.
 • Vitamine B1, B2, B3, B6, B9, E.
 • Upijajuća i neupijajuća vlakna.

organska kinoa

Smanjuje rizik od dijabetesa. Zrno kinoe se sastoji od 60 odsto klice. Neobično visok odnos između proteina i ugljikohidrata kod ove biljke objašnjava njenu sposobnost za regulisanje šećera u krvi. Kinoa je takođe izvor bogat upijajućim vlaknima koji pomažu kontrolisanje šećera u krvi i usoporavaju razbijanje ugljikohidrata na glukozu. Antiupalni nutrijenti uključujući fenolnu kiselinu, komponente vitamina E i polisaharide sprečavaju neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanaka dijabetesa tipa 2.

Snižava holesterol. Visoka koncentracija vlakana može pomoći pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš LDL holesterol. Kinoa je sjajna zamena za proteine životinjskog porekla.

Kontroliše krvni pritisak. Kinoa ima najviše količine kalijuma od svih ostalih žitarica , a poznato je da kalijum održava zdravi balans natrijuma u organizmu što utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska.

Potpomaže održavanje zdrave telesne težine. Zbog vlakana i proteina koje sadrži kinoa duže zadržava osećaj sitosti i pomaže vam da suzbijete apetit, dok vlakna pomažu da probava ostane na zavidnom nivou.

salata od kinoe

Kako kupovati i čuvati kinou

Postoji mnogo vrsta kinoe, a na tržištu se najčešće može pronaći bela, crvena i crna. Crvena kinoa je najbolji izbor za salate jer tokom termičke obrade ne gubi svoju izrazito crvenu boju niti oblik. Crna kinoa je malko slađeg, zemljanog ukusa od ostale dvije vrste.

U bolje snabdevenim prodavnicama mogu se pronaći i pahuljice od kinoe koje se pripremaju puno brže od celog zrna, nešto kao instant varijanta i odličan su izbor za doručak, a postoji i brašno koje možete mešati sa običnim belim ili ga potpuno zameniti.

Kinou nakon kupovine možete čuvati mesecima u hermetički zatvorenim teglicama na hladnom mestu. Kad kuvate kinou imajte na umu da se tokom kuvanja kao i sve ostale žitarice širi i da vam nisu potrebne velike količine za jedan obrok.

Saveti za pripremanje kinoe

Zrno kinoe ima pomalo gorkastu opnu, koja je jako zdrava, ali nije baš ugodna za ukusne pupoljke. Ako kupujete kinou u rinfuzi pre upotrebe je dobro isperite da opna spadne.

Glavna mera za kuvanje kinoe je da na jedan deo kinoe idu dva dela tečnosti, što znači da će vam na jednu šolju sušene kinoe biti potrebne dve šolje vode ili bujona. Od jedne šolje suve kinoe dobićete tri šolje kuvane.

Pripremnje ove žitarice je veoma delikatan proces i ako je prekuvate postoji mogućnost da dobijete nejestivu kašu.

Kinou prelijte hladnom vodom i stavite na šporet da prokuva, kad voda počne da ključa, smanjite temperatru, poklopite i pustite da lagano kuva 12-15 minuta.

Kinou možete koristiti za salatu, u supama i čorbicama, kao zamenu za belo brašno ili kao kašu za doručak.

Piši!
Širi dalje!
6 komentara
 1. Irina

  Ovde reklamiraju stvari iz Juzne Amerike, Japana, a tamo verovatno stvari iz Evrope. Kad ce u Srbiji da se reklamiraju stvari iz Srbije? Izgleda nikad :(

 2. Grizli bar

  Dobio sam 5 zrna kinoe I redovno ih istrčavam , jako teško naći povodac za njih jer su jako mali jbg ne smem da ih pustim sa povoca jer posle ne mogu da ih navatam , a I jako su agresivne grizu kao grizli

 3. Upoznajte se s „dobavljačima energije“ za svakog sportaša - GRAWE Noćni Maraton

  […] one kojima je dosadila tjestenina, quinoa (kvinoja) je zaista ukusna i zdrava alternativa. Ako još niste upoznati s ovom namirnicom, trebate […]

 4. Nenad Novi Sad

  Ako pripada porodici trava (Poaceae) onda ne moze biti ista vrsta kao blitva i cvekla koje su druga porodica (Amaranthace, podporodica Chenopodioideae). Zbog toga sam odmah odustao od citanja daljeg teksta jer ko zna sta ste jos izmislili.

 5. Mafini od kinoe i leblebija | glutenfree4happylife

  […] Kinou sam dobila na poklon još pre 2 meseca i nikako da je spremam. Ima milion recepata sa kinoom, ali […]

 6. Kinoa za otpornost i snagu | LifePress magazin

  […] Inače, zanimljivo je istaći da je Međunarodna organizacija za hranu i prehranu (FAO) 2013. proglasila „Međunarodnom godinom kinoe“. U rezoluciji se ističe važna uloga koju kinoa igra u svetu, zbog svoje hranidbene vrednosti i mogućnosti da potpomogne iskorenjivanje gladi i neuhranjenosti. (Više o kinoi saznajte ovde) […]

Napišite komentar