Menu 

Sve žene koje se suočavaju sa ovom strašnom bolešću u jednom trenutku čeka velika odluka, a to je da li se odlučiti na mastektomiju ili lumpektomiju sa zračenjem. Najnovija istraživanja kažu da se mastektomija može izbeći.

Mastektomija je operativni zahvat koji podrazumeva odstranjenje jedne ili obe dojke, dok je lupektomija zahvat koji podrazumeva samo odstranjenje bolesnog tkiva (tumora) nakon čega se neophodno podvrgnuti terapiji zračenjem.

Iako je preživljavanje i ozdravljenje primarno ženama koje boluju od raka dojke, mastektomija uveliko može uticati na psihičko stanje žene, jer bez obzira na bolest žene žele izgledati lepo. Pored bespoštedne borbe za život one treba da se odluče i na koji način žele da leče svoj rak. Pacijentkinje obično imaju tri opcije, lumpektomija, da se ukloni samo tumor u kombinaciji sa terapijom zračenjem, mastektomija ili dupla mastektomija.

http://www.dreamstime.com/stock-images-breast-cancer-survivor-image8930574

Odstranjenje obe dojke hirurškim putem je najradikalnija opcija, ali je među ženama veoma popularna i često se odlučuju na nju jer žele da spreče svagu mogućnost da se bolest vrati. Ipak, poslednja istraživanja na ovu temu pokazuju da dupla mastektomija ne povećava procenat šanse za ozdravljenje što je u neku ruku loša, ali i dobra vest.

Studija koja je objavljena obuhvatala je 200 hiljada žena obolelih od raka dojke u Kaliforniji i prva je ovakva studija koja poredi stepen preživljavanja kad su u pitanju tri različita tretmana za lečenje raka dojke.
Istraživanja su pokazala da trenutno oko 85 odsto žena sa rakom dojke živi pet godina i više bez obzira na koji način leče svoju bolest.

Lekari takođe naglašavaju da sve duple mastektomije nisu besmislene i da postoje slučajevi kada je ona nephodna. Ženama kod kojih je pronađena BRCA1, BRCA2, mutacija gena i u porodici imaju slučajeve raka dojke, dupla mastektomija zaista može spasiti život u suprotnom i ne baš.

Priču od preventivnoj mastektomiji u svetu, sigurno je podstakao i primer popularne holivudske glumice Anđeline Džoli koja je duplu mastektomiju obavila u februaru prošle godine. O tom slučaju kao i o tome da li je potrebno ići na testiranje gena pisali smo u tekstu “Da li vam je potrebno testiranje gena”.

Ukoliko imate rak dojke veoma je važno da uspostavite dobar odnos sa vašim lekarom, da steknete poverenje i da vam on objasni šta je to najbolje za vas. Ukoliko nije neophodno ne podvrgavajte se i ne insistirajte na bespotrebnim operacijama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar