Menu 

Najjednostavnije objašnjenje za osteoporozu jeste slabe ili porozne kosti. Ovo je jedan od najčešćih oblika poremećaja kostiju, a žene su četiri puta podložnije ovom poremećaju od muškaraca.

Osteroporoza se najčešće povezuje sa starijim dobom, ali to nije neizbežan proces starenja već kulminacija nezdravog života u ranijem dobu. Nema zamene za zdravu hranu, mnogi ne unose dovoljno kalcijuma tokom dana putem hrane, zato postoje razni suplementi koji mogu nadoknaditi preporučene doze.

Ojačajte kosti i ne plašite se osteoporoze

Jedite mnogo mlečnih proizvoda, sveži sir, jogurt, izribajte tvrdi sir na povrće, supe i složence.

Proizvodi od soje su puni kalcijuma, možda vam se njihov ukus u početku neće svideti, ali isprobajte razne kombinacije dok ne dobijete odgovarajuću. Mleko od soje i tofu su prava mala riznica kalcijuma. Više o tufuu i kako da ga pripremite vas čeka OVDE.

Semneke i orašasti plodovi neka vam budu redovni međuobroci, orasi, susam, semenke maka… Grickajte ih u kombinaciji sa suvim voćem ili ih pospite preko supa i salata.

Hrana bogata kalcijumom je i riba, crveni pasulj, urme… Uključite ih u ishranu, ali izbegavajte da kombinujete gvožđe i kalcijum, jer jedno drugo neutrališu. Nikako ne uzimajte suplemente pre nego se posavetujete sa lekarom. Višak kalcijuma može proizvesti zatvor, nadutost i kamenje u bubregu.

Redovno vežbajte, vozite biciklo, šetajte, trčite. Najmanje 3 sata fizičke vežbe sedmično ojačava vaše kosti i smanjuje rizik od osteoporoze. Što i nije baš mnogo, zar ne?

Izložite se suncu najmanje 30 minuta u toku dana, to će vam obezbediti dnevne količine vitamina D koji poboljšava apsorpciju kalcijuma i dodatno ojačava kosti.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Joka Cvijetinovic-Zivanovic

    Eki Rale

Napišite komentar