Menu 

Ples nije samo igra koja opušta, uveseljava i oblikuje telo. On može biti upotrebljen i kao terapija za ublažavanje mnogih psihičkih problema.

Da li ste gledali “Silver Linings Playbook” sa Dženifer Lorens i Bredlijem Kuperom? Njih dvoje u ovom fenomenalnom filmu lek za svoje psihičke probleme pronađu upravo u plesu, u pripremi za plesno takmičenje, ali na kraju i u prijateljstvu i ljubavi.

cas plesaPles nesumnjivo pozitivno utiče na ljude. To je vrsta zabave o kojoj se danas razmišlja čak i kao terapiji za lečenje psihičkih bolesnika, dece sa posebnim potrebama, brži oporavak povređenih.

Terapija i ples

Iako postoje posebni programi za obolele suština je u samom plesu za poboljšanje psihičkog i emotivnog stanja. Podstiče se izražavanje kreativnosti i umeća, a smanjujete stres, imate veće samopouzdanje, snažniji ste i pokretniji.

Jedno istraživanje je čak pokazalo da je terapija plesom pomogla ženama koje su obolele od raka dojke da se brže oporave.

Stariji ljudi

stariji par pleseZanimljivo je da se ova terapija preporučuje posebno starijim ljudima, jer im vraća snagu, osećaj korisnosti, povezuje ih, a, što je vrlo važno, smanjuju rizik od pada. Naime, nakon nekoliko sedmica plesa stariji ljudi imaju bolji osećaj za ranotežu i sigurniji hod. Takođe, u nekim ispitivanjima pokazalo se da ova terapija može čak pomoći jednim delom i obolelima od šizofrenije.

Deca sa posebnim potrebama

Ples znamo popravlja motoričke sposobnosti, a ako idete na časove postaćete društveniji i otvoreniji prema ljudima. Zato je ova terapija važna i za decu sa posebnim potrebama. Primećeno je da su obolela deca koja su išla na časove plesa bolje čitala, imala bolju koncentraciju i bila su otvorenija za saradnju, uključivali su se u razgovore i aktivnosti.

Ples u grupi

Ako se odlučite na ovu terapiju, ipak se konsultujte sa lekarom ako bolujete od raka, imate hronične bolesti, poput artritisa ili bolesti srca. Ako želite da plešete iz terapeutskih razloga obavezno odaberite grupu koji vodi stručnjak u tom polju.

Pročitajte i .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar