Menu 

Još jedan veoma efektan način da se ove zime izborite sa gripom i prehladama su probiotici. Saznajte zašto su toliko dobri za naše zdravlje.

Za one koji ne znaju, probiotici su dobre bakterije koje nam creva održavaju zdravima. Prirodno se razvijaju u probavnom traktu, ali nam čuvaju ceo organizam. Unutar našeg organizma raste i razvija se oko 100 triliona bakterija od kojih većina živi u stomaku. To je deset puta više nego što imamo ćelija u organizmu i zato na probiotike gledajte kako malu vojsku koja nam ćelije brani i održava zdravima.

dreamstime_s_28227498

Danas se po supermarketima mogu pronaći razni proizvodi koji u sebi sadrže zdrave bakterije, ali one se pod uticajem visokih temperatura, tokom kuvanja, neutrališu i zato je najsigurnije da svakodnevno uzimate probiotike u vidu suplemenata.

Kada u stomaku imate dobre bakterije, onim patogenim koje dolaze sa gripom i prehladama je mnogo teže da prežive. Probiotici takođe pomažu telu da proizvede određene vitamine koji će nam pomoći da se odbranimo od virusa.

Kako to probiotici pomažu

1. Dok je virus još uvek u crevima, dobre bakterije ga okružuju i neutrališu.

2. Probiotici predstavljaju svojevrsnu barijeru virusima i sprečavaju ih da iz creva dođu do krvotoka.

3. Ukoliko se ipak desi da virus dođe do krvotoka, dobre bakterije pomažu organizmu da proizvede supstance koje će virus neutralisati pre nego proizvede štetu.

dreamstime_s_11867913

Na tržištu se mogu pronaći razni suplementi probiotika, ali ako vi ipak više volite prirodne proizvode pokušajte sa nekim sa prirodnim probiotskim napitkom o kome smo pisali “Napravite zdravu limunadu bogatu probioticima”.

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Enfant Terrible

    Svasta se ovde moze procitati, kao npr: “Danas se po supermarketima mogu pronaći razni proizvodi koji u sebi sadrže zdrave bakterije, ali one se pod uticajem visokih temperatura, tokom kuvanja, neutrališu…” Ko je ovako nesto pisao ne znam. Ko jos kuva jogurt, kefir ili kiselo mleko? Jogurt, kefir itd. se dobijaju tako sto se u prokuvano ili neprokuvano mleko dodaju bakterije koje dalje nastavljaju fermentaciju, tj. dalje se razmnozavaju i takve unose u organizam.
    Inace, kefir i jogurt odavno koristim redovno i ne videh da me zimi zastite od gripa i prehlada. Sve dok nisam poceo da se vakcinisem, uvek bih oboleo od sezonskog gripa. Toliko o toj prici.

  2. mima

    Korisno ,puno,puno po zdravkje primenimo gaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Napišite komentar