Menu 

Kako da organizujete rad od kuće, da pazite na vreme, izbegnete smetnje, a istovremeno zadovoljite i porodicu i šefa? Organizacija je pola posla. Saznajte šta još.

Da li je to posao za vas?

Mnogima isprva pomisao na posao od kuće zvuči tako primamljivo. Štedite na vrtiću, putovanju i, obično, hrani. Ali, to, ipak, nije za svakoga. Ako često četujete s prijateljima, ako volite da odjurite u sred posla u mini šoping, onda ovo i nije baš posao za vas. Ako, ipak, mislite da jeste, a trenutno ste “zarobljeni” u kancelariji, raspitajte se u firmi da li postoji mogućnost za kućnu verziju rada i popričajte sa šefom da li bi mogli i pod kojim uslovima, da organizujete rad iz svoje sobe. Postoji mogućnost da vas šef odbije. Tada, pre nego napustite firmu, obezbedite dovoljno posla da imate bar ista primanja.

Napravite mini kancelariju

Najvažniji faktor kod ovakve vrste posla je da stvorite kancelarijsko okruženje, nabavite najbolju stolicu i pazite na držanje tela. Važno je: dovoljna udaljenost od ekrana, ruke do laktova moraju stajati uz telo, podlaktice neka budu naslonjene na radnu površinu, leđa i vrat držite uspravno.

Isplanirajte dan

Izgradite svoju rutinu, da vam se telo i um prilagode novom radnom okruženju. Koncentracija nam lako pada, pa je vrlo pohvalno pravilo 20-20-20: radite 20 minuta, odmorite 20 sekundi i za to vrijeme budite odmaknuti od računara 20 koraka. Takođe, poželjno je da u toku svakog radnog dana izađete vani u šetnju bar na 15-20 minuta. Sunce razbuđuje i popravlja raspoloženje.

Slobodno vreme

Ograničite vreme na računaru. Ljudi kojima je posao vezan uz kompjuter postaju lako ovisni o Internetu, posebno o društvenim mrežama. Kada ste slobodni, to vreme iskoristite za fizičku aktivnost, kafu u gradu, druženje sa porodicom, zabavu.

Deca

Ukoliko imate decu i sa vama su dok radite, morate i njih organizovati. Zadajte im zadatke, pronađite zabavne trikove i obećajte im bioskop, pozorište, igraonicu. Ali, pazite i da to ispunite.

Povezanost

Iako vam treba koncentracija i prekidi, poput čet poruka, često vas izbace iz takta, ne smete se u potpunosti isključiti. Budite online za one ljude za koje trebate biti, ali ne dozvolite da vam smetaju bespotrebnim upadicama.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar