Menu 

U većini slučajeva glavobolja je samo glavobolja, ali kad je u kombinaciji sa nekim drugim simptomima može biti znak nekih ozbiljnijih bolesti. Evo koji su simptomi glavobolje koje ne bi trebalo ignorisati.

Opisaćemo vam različite vrste glavobolja, dati vam moguće uzroke i ponuditi rešenje. Čitajte, pronađite se, delujte.

Tupa, postepena bol. Ako osećate tupu bol u glavi, vratu ili ramenima koja dolazi postepeno, a može da se oseća kao pritisak ili teret na čelu, zadnjem delu glave i vrata, uzrok možete potražiti u tenzijskoj glavobolji, stresu i umoru. Uzroci ovakve vrste glavobolje mogu biti i ljutnja ili depresija.

Za ovakvu vrstu glavobolje najučinkovitijim lekovima su se pokazali aspirin, ibuprofen ili obični paracetamol.

glavobolja

Bol nakon fizičke aktivnosti. To je bol koju osećate nakon vežbanja, seksualnog odnosa, kašljanja ili nekog drugog pokreta. Mogući uzroci mogu biti naporna glavobolja, migrena, a u retkim slučajevima, aneurizma, tumor ili malformacija krvnih sudova.

Ovakva vrsta bola obično nestaje sama od sebe u roku sat vremena, ako je glavobolja uporna i ne prestaje, posetite svog lekara.

Pulsirajuća bol nakon pijenja previše kafe. Ako vas glava danima boli nakon što se popili više kafe nego što je trebalo, razlog tome leži upravo u kofeinu. Jedini način da se rešite ovakve vrste glavobolje nisu lekovi već smanjenje ili potpuna eliminacija kafe barem na nekoliko dana.

Pulsirajuća bol, mučnina, osetljivost na svelost. Pulsirajuća bol, obično sa samo jedne strane glave koja često dolazi ruku pod ruku sa mučninom i osetljivošču na svetlost i zvuk, trnce u rukama i licu se češće javlja kod žena i to tokom mestrualnog ciklusa kao simptom ovulacije ili menopauze.

Migrena obično traje od četiri sata do tri dana i u ovom slučaju lekovi su najbolji način da problem rešite. Lezite u zamračenu sobu, opustite se, pokušajte zaspati. Ako napade migrene imate više od dva puta mesečno posetite lekara koji će vam možda dati lekove koje ćete uzimati preventivno.

Iznenadna, jaka bol sa jedne strane glave. Iznenadna i jaka bol samo sa jedne strane glave posebno u predelu oka praćena znojenjem i začepljenim nosem može biti klaster glavobolja koja u 90 odsto slučajeva pogađa muškarce.

Ako glavobolja traje duže od jednog dana, posetite lekara koji će vas posavetovati šta tačno da radite i koje lekove da uzimate. Ovakav oblik glavobolje obično prolazi nakon nekoliko sati.

Neobjašnjiva bol koja se pogoršava i zbunjenost. Nedefinisana bol koja se s vremenom pogoršava, a dolazi zajedno sa zamagljenim vidom, zbunjenošću ili gubitkom svesti može biti posledica mnogih ozbiljnih satanja kao što su povišen krvni pritisak, kancerogena obolenja, bolesti ili poremećaji mozga, poremećaji očiju, ušiju ili nosa, krvni ugrušci, temporalni artritis ili aneurizma.

Ovakav oblik glavobolje nikako nemojte ignoristai niti lečiti standardnim lekovima već odmah posetite lekara koji će vas uputiti na potrebne pretrage.

glavobolja3

Iznenadna bol i obamrlost jedne strane tela. Ako iznenadna, jaka glavobolja dolazi sa obamrlošću jedne strane tela, vrtoglavicom, zamagljenim vidom ili zbunjenošću u pitanju može biti moždani udar.

U ovom slučaju je veoma važno da što pre stignete do bolnice, jer brzo delovanje može da vam spasi život i umanji moguća oštećenja mozga kao i trajnog invaliditeta.

Bez obzira na to koliko mislite da su vam poznat simptomi glavobolje, pratite svoje telo i promene koje se dešavaju da biste mogli reagovati na vreme.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Razvojni put svake žene propraćen je dobitkom menstruacije, a od tog trenutka i gomilom pitanja koja nas muče, a vezana su za ovu pojavu. Mi vam danas na neka od njih odgovaramo.