Menu 

Svi znamo da nam vitamin D može smanjiti rizik da ne zakačimo prehladu ili pokupimo virozu, ali on nam pomaže u još mnogočemu. Pošto je sunčanih intervala sve manje evo zašto bi trebalo da koristite suplemente vitamina D.

Vitamin D poboljšava mišićnu funkciju. Nedavno sprovedena istraživanja potvrdila su vezu između vitamina D i mišićne funkcije, uključujući oporavak od povreda kao i svakodnevne aktivnosti. Isto istraživanje pokazalo je i da nedostatak vitamina D može da utiče na psihičku izmorenost i snagu u mišićima kao i nagli dobitak kilograma.

Pored toga što dobro utiče na mišiće, vitamin D proizvodi leptin, supstancu koja našem mozgu i stomaku šalje signale da smo siti i suzbija apetit što automatski pozitivno deluje na smanjenje kilograma.

Sa dovoljnim unosom vitamina D ne samo da ćete se bolje osećati nego ćete i lakše disati. Naime, istraživanja su pokazala da dovoljan unos vitamina D uveliko olakšava plućnu funkciju.  Čak se navodi da može da zaštiti pluća pušača od nekih štetnosti duvanskog dima.

Vitamin D može nam smanjiti nivo insulina, a povećati nivo serotonina u organizmu što poboljšava imunitet, kontroliše apetit i pomaže pri sagorevanju kalorija.

By: bark

By: bark

Studija koje je sprovedena prošle godine u Londonu pokazala je da suplementi vitamina D mogu pomoći pacijentima koji pate od hipertenzije pri snižavanju visokog krvnog pritiska. Isto tako dokazano je da nedostatak vitamina D kod žena u perimenopauzi može da poveća rizik od kasnijeg nastanka visokog krvnog pritiska.

Provodite vreme na suncu, i uzimajte vitamin D!

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Vašem organizmu je preko potreban dobar san, ali često nam se događa sa se prevrćemo satima i budimo kao zombiji. Ako patite od nesanice, ne brinite – par trikova i spavaćete kao beba.