Menu 

Svi mi negde maštamo o tome da ćemo jednog dana imati male robote koji će nam pomagati u obavljanju svakodnevnih, obično dosadnih poslova ili pak jutarnje rutine kao što su pravljenje frizure i šminkanje. Sudeći prema pokušaju austrijskih dizajnerki da naprave robota koji šminka ta budućnost je poprilično daleko.

Dvije austrijske dizajnerke sa bečkog Univerziteta, Maya Pindeus i Johanna Pichibauer su na sajmu inovacija Biennale International Design Saint – Etienne, ove godine odlučile predstaviti robota koji nanosi šminku na lice. Ne radujte se prerano, jer se pokušaj čini kao poprilično neuspeo.

Naime, mašina koju su studetkinje predstavile sastoji se od dugačke, crne četkice pričvršćene za robotsku ruku koja kružnim pokretima nanosi ajlajner na oči te dela gde stoji karmin za usne. Robot ima i posebnu LED masku na kojoj zasvetli odgovarajući deo lica koji je upravo “našminkan”.

šminkanje2

Nanošenje ajlajnera je bilo potpuni promašaj i devojke koje su odlučile da ga testiraju, bile su najmanje našminkane na delu na kome bi trebalo da stoji ajlajner – na očima. S druge strane kad je u pitanju naošenje karmina, robot se pokazao nešto uspešnijim.

Iako vam se čitajući ove redove možda čini da su ove dve studetkinje predstavile potpuno promašeni proizvod, razmislite još jednom. One su izjavile da su za ovakav izum bile inspirisane činjenicom da su nam nam mnoge svakodnevne rituale preuzele razne mašine i gedežeti koji su hladni i bez emocija dok njihova mašina pak ima slobodnu volju i na neki način radi šta hoće, a ne šta joj naredimo. One navode i da im je primarni cilj bio navesti ljude da iskuse kako izgleda kad vam u obavljanju jedne tako intimne i delikatne radnje koju inače obavljamo svojim rukama, pomaže mašina.

šminkanje3

Dizajnerke naglašavaju i da ovaj izum nije namenjen pokretanju revolucije kad je u pitanju šminkanje već podsticanje razgovora i razmišljanja o prirodi lepote te potencijalnoj emotivnoj vezi između čoveka i mašine. Šta vi mislite, da li je lekcija naučena ili ne?

Biste li vi dopustili robotu da vas šminka svako jutro?

Fotografije: http://beautificationmachine.tumblr.com/

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar