Menu 

U poslednje vreme delenje fotografija na internetu je veoma popularno, delimo ih putem mejlova i društvenih mreža, jedva čekamo da se pohvalimo fotografijama sa odmora, ručka ili nekog koncerta. Jeste li se ikad zapitali može li neko te vaše fotografije da iskoristi i kako da se zaštitite?

Odmah da vam kažemo, ne možete se stoodstotno zaštititi, ali postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da umanjite rizik od zloupotrebe vaših fotografija.

Čuvajte se servisa za deljenje fotografija

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Postoji mnoštvo sajtova na kome amateri mogu objavljivati svoje fotografije, ali pre nego to uradite detaljno pročitajte uslove korištenja i sa čime se tačno slažete pre nego objavite fotografiju. Ako ne želite da niko više ne koristi vašu fotografiju napišite da su sva prava sačuvana, ali to obično niko ne poštuje.

Stavite vodeni pečat

Ako na svaku fotografiju stavite prepoznatljivi vodeni pečat tačno ćete znati ko vam je ukrao fotku i odakle ona dolazi. Isto tako budite spremni da čak ni to ne sprečava mnoge da koriste tu fotografiju. Ako pečat stavite u ugao fotografija se može iseći tako da se pečat ne vidi i zato pečat stavite na sredinu tako da se ne može iseći.

Koristite zaštitu

Kad je u pitanju deljenje fotografija na društvenim mrežama namestite u podešavanjima ko može videti vaše fotografije, ko ih može komentarisati i deliti. Na Twitteru u Instagramu možete podesiti ko vidi vaše postove, a na Facebooku imate još mnoštvo opcija. Dobro ih proučite i prilagodite sebi.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Problemi sa društvenim mrežama

Ono što je najveći problem kod društvenih mreža jeste što onaj ko uzme vašu fotografiju i objavi je negde drugde ne krši direktno autorska prava jer ne postoji kopija na nekom sajtu koja poseduje originalni link. Najbolji način da to sprečite jeste da zamolite prijatelje i rodbinu da ne dele vaše fotografije.

Sve u svemu najbolji savet koji ćemo vam dati jeste da pazite šta objavljujete na internetu i da dobro proučite uslove korištenja stranica na kome objavljujete fotografije.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar