Menu 

Metabolizam je ono o čemu svi pričamo ako želimo izgubiti kilograme, glavni nam je krivac ako ne uspevamo i glavni saveznik ako nam ide. Saznajte istinu o metabolizmu i načinima na koje možemo pospešiti njegov rad.

Šta mislite da li je zaista moguće da nam telo sagoreva kalorije čak i dok odmaramo? Šta je zaista potrebno da bismo pospešili rad metabolizna, koji su najčešći mitovi i kako da izgubimo neželjene kilograme, otkrivamo u ovom tekstu.

Najviše nepoznanica kad je u pitanju metabolizam povezani su sa pitanjem koliko zaista kalorija sagorevamo dok se odmaramo i nismo fizički aktivni. To ćete otkriti tako da svoju telesnu težinu u pomnožite sa 0, 45, dobijeni broj zatim pomnožite sa 9 devet pa taj broj podelite sa 24 i dobićete broj kalorija koje vaše telo sagoreva u stanju mirovanja.

Svaki put kad se pomerate, trčite, plivate šetate, čistite taj broj se povećava, a što je fizička aktivnost intenzivnija broj sagorenih kalorija je veći. Lagana šetnja (4 kilometra u sat vremena) utrostručuje broj sagorenih kalorija u stanju mirovanja dok malo brža šetnja (6 kilometra u sat vremena) tu vrednost povećava za pet puta.

Što se više i intenzivnije krećete više kalorija ćete sagorevati i to je činjenica i niti jedan savet ili trik koji ćete pronaći a koji će vam obećati ubrzanje metabolizma i sagorevanje većeg broja kalorija za vreme odmora neće biti delotvoran.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-woman-working-out-park-image28772760

Najčešći mitovi u vezi metabolizma su sledeći:

Nabijanje mišićne mase ubrzava metabolizam. Često se može čuti kako za svakih 450 g dobijene mišićne mase broj sagorenih kalorija u stanju mirovanja se povećava za 50, a to je daleko od istine. Mišićna masa nema toliko visoku metaboličku stopu i dodavanjem mišićne mase telo sagoreva svega 6 kalorija više.

Treninzi visokog intenziteta ubrzavaju metabolizam. Intervalni treninzi koji se baziraju na kratkim vežbama visokog intenziteta su sjajni za poboljšanje fizičkih performansi, ali to da ubrzavaju metabolizam toliko da telo sagoreva kalorije i nekoliko sati nakon vežbe , to baš i nije tačno. Istina je da je nakon intenzivnih treninga dodatni broj sagorenih kalorija između 6 i 15 odsto nakon vežbanja, a treba da znate i da što ste u boljoj formi to telo manje kalorija sagoreva nakon vežbe.

Ako smršate ubrzaćete metabolizam. Ako na primer smršate 10 kilograma to znači da ćete 10 kilograma manje nositi na svojim leđima, a to ujedno znači i manje sagorenih kalorija tokom vežbanja. Početnici tokom prvog pretrčanog kilometra sagore puno više kalorija zato što su u groznoj formi, a kako vam kondicija raste treba da povećavate i intenzitet vežbanja da biste sagoreli više kalorija.

S druge strane broj sagorenih kalorija takođe opada ukoliko praktikujete iscrpljujuće dijete koje podrazumevaju mali unos kalorija tokom dana.

Kada jedete malo vaše telo sagoreva manje kalorija jer probavni sistem nema previše posla, a kad smršate opašće vam i broj sagorenih kalorija u stanju mirovanja.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-woman-working-out-row-machine-fitness-studio-determined-young-image35790425

Šta možete uraditi da pospešite rad metabolizma? Daćemo vam sasvim jednostavan odgovor koji ste sigurno već mogli naslutiti iz svega gore navedenog. Vežbajte, intenzivno i vredno, a vežbu intenzivirajte u skladu sa poboljšanjem kondicije. Jedite obilnije porcije hrane, ne izgladnjujte se i neka vam u svakom obroku bude dobar balans proteina, povrća i ugljenih hidrata.

Za dobru formu i zdrav način sagorevanja kalorija, ne postoji brz i lagan način.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar