Menu 

Želite rižu koja je meka, izdašna, lepa, koja se ne lepi i koja nije “gnjecava”? Onda pročitajte i tekst i pogledajte video kako se to dobija savršena riža.

Džejmi je koristio belu basmati rižu, ali vi možete koristi bilo koju kvalitetniju dugog zrna.

Napunite 1 šolju do vrha rižom. Ubacite je u šerpicu, pa prelijte običnom ledenom vodom (sa dvije šolje vode). Ubacite malo soli, pa poklopite i kuvajte 8 do 10 minuta na najjačoj vatri. (Ne skidajte poklopac i obavezno koristite šerpicu u kojoj se hrana ne lepi za dno).

Neki ljudi savetuju da je, pored toga što je rižu važno dobro oprati, važno i da je ostavite u vodi pre kuvanja da odstoji nekoliko sati (oko 8 najbolje).

savršena riža

Rižu možete obogati uz pomoć začina. Džejmi je koristio šafran i usoljeni limun (možete ga nabaviti u nekim marketima, a recept potražite u našem tekstu Kako da limunu produžite rok trajanja na 6 meseci). Postupak je isti, samo na početku kuvanja ubacite malo šafrana (za one koji ga mogu pronaći i priuštiti, jer je veoma skup) ili dva usoljena limuna i kuvate kao što je navedeno.

Možete koristiti i indijske začine, karanfiliće, kari, kardamom, kurkumu, cimet (štapić), … Odlična kombinacija je 5 do 10 karanfilića i jedan štapić cimeta. (Ako želite slatku rižu dodajte malo šećera).

U rižu koja se kuvala sa usoljenim limunom možete dodati naseckani peršun, a limun izvadite i naseckate ga pre nego ga ponovo vratite u skuvanu rižu.

Sviđa nam se
Autor
Mirjana Despot
Datum
Ime
Savršena riža po receptu Džejmi Olivera
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar