Menu 

Sočivo ili klice poseduju mnoga blagotvorna dejstva, a nije ih teško uzgojiti. Probajte sa nama uz par saveta.

Sociva1

Klice su odlične za čišćenje bubrega, jačanje srca, poboljšanje cirkulacije, podizanje energije i vitalnost. Kada sočivo klija lakše je probavljivo. Samo 3 do 4 dana nakon klijanja njihova rastvorljiva vlakna povećaju se za 300 odsto, a ona uveliko pomažu prilikom snižavanja nivoa lošeg holesterola, krvnog pritiska, šećera u krvi, a regulišu i nivo insulina u krvi. Ukusne su, obnavljaju ćelije, podižu imunitet i od davnina se koriste i kao sredstavo za podmlađivanje organizma.

Možete uzgajati semenke soje, pšenice, kukuruza, suncokreta, rotkvice, graška, bundeve, … (O klicama suncokreta i njihovim blagotvornim dejstvima pročitajte OVDE). Semenke moraju biti isključivo organskog porekla, nipošto hemijski tretirane.

Dobro pregledajte i preberite semenke. One, koje vam se učine oštećene ili sumnjive, odstranite. Dobro ih operite u hladnoj vodi i stavite u veliku posudu s mlakom vodom da se natope tokom noći – 8 do 12 sati. Ocedite višak vode, isperite ih i procedite ponovo, pa stavite klice u veliku teglu (neka zauzmu samo 1/3 tegle, da imaju prostora da rastu i klijaju). Pokrijte teglu gazom i zavežite gumicom. Teglu držite na mestu gde ima dovoljno svetla i topline. Sledećih nekoliko dana preporučljivo je da klice isperete par puta. Nema potrebe da skidate gazu, samo kroz nju uspite vodu i procedite.

Sociva3Trebaće im 4 do 5 dana da proklijaju. Jedete ih sirove, mada bi klice pasulja ili soje trebalo prokuvati kratko. Klice dodajete čorbama, supama, salatama, ali i sendvičima ili žitaricama.

Da li ste ih koristili? Da li ste pravili neka jela sa klicama?

Sviđa nam se
Autor
Uzgojite sami zdrave klice
Datum
Ime
Klice - uzgajanje u domu
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

4 komentara
 1. Dusana Vojnovic via Facebook

  Nisam uzgajala.samo sam koristila,mnogo sam zadovljna!

 2. Gordana Galic Maletic via Facebook

  Moj suprug se hrani sa klicama super je.

 3. Gospova Mijic via Facebook

  super su

 4. Istvan Sloboda via Facebook

  klice!!!

Napišite komentar