Menu 

Ova fenomenalna slatka zakuska može poslužiti i kao ukras za torte i kolače. Čipka od narandže nije teška za napraviti, a pomalo podseća na čips, zar ne?

Na blogu Pastrypal, gde smo pronašli recept, kažu da je ova čipka od narandže krhka i da trebate postupati sa njom kao sa blagom sa nekog arheološkog nalazišta.

cipka od narandze 6

Najbolje je da ih čuvate u plastičnoj kutijici naslagane jedne preko drugih (uklopljene). Samo zamesite smesu i rasporedite je u kuglicama veličine novčića na tepsiju obloženu papirom za pečenje (najbolje slikonskom podlogom) i – da – tokom pečenja će se pretvoriti u čipkasti čips. Morate napraviti veće razmake između njih, jer će se raširiti. Sa ovim sastojcima dobićete 60-tak komada “čipsa”.

Sastojci:

  • 1 šolja (od 250 ml) + 2 kašike šećera
  • 3/4 šolje brašna
  • 1/2 šolje soka od narandže
  • 110-115 gr putera
  • Narendana korica sa jedne narandže

Pomešajte šećer i brašno u posudi. Otopite puter. Pomešajte posebno sok i narandžinu koricu, pa to uspite u posudu sa brašnom i šećerom. Miksajte dok ne postane u potpunosti meko i glatko. Uspite i otopljeni puter i sve dobro izmešajte da se sjedini.

cipka od narandze 2

Smesu obavezno stavite u frižider na 2 sata ili, najbolje, preko noći. Inače, smesa može da stoji u frižideru i 3 dana, pa i duže, ako ste je umotali u plastičnu foliju.

Zagrejte rernu na 180C. Pripremite špricu za kolače (ili odsecite vrh plastične vrećice). Napunite smesom.

U tepsiju stavite silikonsku podlogu za pečenje (postoji i kod nas u prodaji). Možete u krajnjem slučaju koristiti i papir za pečenje, ali postoji mogućnost da se “čips” zalepi i da ga ne možete skinuti (probajte sa masnijim papirom za pečenje).

cipka od narandze 3

Na podlogu istisnite malo smese (tek veličine novčića). Ponavljajte, istiskujte kružiće, ali neka između njih ima obavezno bar 7,5 cm razmaka. Za ovaj “čips” vam treba što ravnija tepsija koju imate ili će se smesa razliti na pogrešne strane, a to svakako ne želite. Pecite ih u više navrata – najbolje je da pripremite dve tepsije.

Pecite u rerni 10 minuta, ali pazite dobro – želite zlatno narandžastu boju, ne smeđu (ili će biti gorki).

cipka od narandze 4

Kada ih izvadite iz rerne biće poprilično mekani. Ostavite ih da odstoje 1 minut, pa ih lagano zgulite lopaticom. Odmah preko njih pređite oklagijom ili flašom vina ili nekim drugim sličnim predmetom da biste dobili oblik čipsa. Kada se stvrdnu na oklagiji, možete ih skinuti.

cipka od narandze 5

Ako se stvrdnu u tepsiji pre nego ih stignete izvaditi vratite ih u rernu na 30 do 60 sekundi, pa pokušajte ponovo. Čuvajte ih u dobro zatvorenim plastičnim posudama – ne podnose vlagu dobro.

Pročitajte i Čokoladna srca kao ukrasi za kolače.

Recept
Ime Recepta
Jestiva čipka od narandže
Objavljen
Vreme Pripreme
Vreme Kuvanja
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 30 Review(s)
Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Verica

    Pa ovo tako dobro izgleda i može biti fenomenalna dekoracija uz nešto čokoladno, ovo moram da napravim. Kakva dobra ideja.

Napišite komentar