Menu 

Da li smo vam ispričali priču o kafi? Ne? Donosimo mnošto zanimljivosti koje niste znali o ovom napitku, kao i kako se zaista pravi turska, bečka, ledena i irska kafa.

Svako jutro pijete svoju kaficu zahvaljujući otkriću semenki zimzelenog grma Coffea. Za nju smo saznali još pre mnogo vekova kada su pastiri u planinskoj oblasti Kafa u Etopiji primetili da su im koze neobično živahne, jer su brstile plodove „kaffie“. Put kafe, naravno, nikada nećemo moći tačno da otkrijemo, ali se pretpostavlja da su ta zrna od pastira došla u ruke jednog sveštenika, koji ih je ispitivao. Pokušao je da ih jede presne i posle niza eksperimenata odlučio je da ih prži, melje i kuva. To se sve zbilo, navodno, u Arabiji još 1000. g. p.n.e.

Nama je najbliži istočnjački način pripremanja i služenja kafe, ali u svetu postoji toliko mnogo drugih načina mlevenja, prženja, kuvanja i serviranja ovog napitka. Od svih tih napitaka kod nas se odomaćio jedino espresso.

Kako se zaista priprema prava kafa

  1. Savetuje se da posudu za kuvanje kafe držite uvek besprekorno čistu, da je ne perete sa ostalim posuđem i da je ne brišete.
  2. Za tursku kafu bolja je mrvljena (sečena) kafa nego mlevena u prah.
  3. Voda koju koristite najbolje je da je sveža izvorska ili iz česme, ali nikako zagrejana iz bojlera.
  4. Za bolji ukus u svaku šoljicu dodati malo mlevene (nekuvane) kafe.

Ledena kafa

Ako niste znali, ono što dobijete u kafićima kada naručite ledenu kafu je prava američka ledena kafa – proceđena ili instant – služi se sa ledom i malo šlaga. Ali, prava evropska ledena kafa je jaka sveže kuvana kafa, koju prethodno ohladite u frižideru, pa sipate preko samlevenog leda i 1 kugle lešnik ili vanila sladoleda. Služi se sa šlagom, kašičicom i slamkom.

Demitas i bečka kafa

Demitasse je francuski izraz za pola šolje kafe, ali ne bilo kakve. Obično se služi posle večere i najsličnija je jačoj turskoj kafi – stavljate čak 2 do 3 kašičice kafe na 1 šoljicu vode. Služite u vrlo malim šoljama. Bečka kafa je samo produženi demitas. Uduplana količina demitas kafe, a služi se sa šlagom ili slatkim vrhnjem.

Irska kafa

Ovaj napitak čine: kafa, viski, šlag i šećer. U zagrejane čašice sa stopicom uspete (do pola) viski. Dodate 3 kašičice smeđeg šećera (ili običnog belog) i u svaku čašu uspete veoma jaku kafu (u svaku po ¼ čaše). Na kraju stavite čvrsto ulupan šlag i pijete sa slamčicom, kroz šlag.

Kakvu vi kafu najviše volite? Pročitajte i .

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Coffe maker

    Ništa leše nema nego kad zamiriše sveže samlevena kafa… a i ovaj vaš recept za ledenu kafu mi se sviđa, moram to isprobati:)

Napišite komentar