Menu 

Deca su u školi učila šta je to DNK lanac? Uvrdite gradivo i pomozite im da naprave verziju ovog lanca od gumenih slatkiša i penastih bombona.

Ovu fenomenalnu ideju, kao i objašnjenje DNK, pojednostavljeno za decu, smo našli na zanimljivom blogu Mykidsadventures.

Kada vas pitaju za DNK

Deca su vać sigurno pitala pitanja poput onih, zašto sam ja levak, kada su moji drugovi dešnjaci, zašto imam kovrdžavu kosu, a moja sestra ne i slično. Šta to uzrokuje ove razlike? Odgovor naravno leži u DNK strukturi – makromolekul koji sadrži “kod”, instrukcije za svaku ćeliju u našem telu.

Kada kažete da smo svi jedinstveni, originalni, recite im da je to upravo zbog magične molekule DNK.

DNK lanac od slatkiša

Za izradu ovog lanca, koji će deci predstaviti izgled DNK pripremite:DNK lanac bombone 1

  1. Duguljastu uvrnutu gumenu bombonu
  2. Mini penaste pombone (marshmallows)
  3. Čačkalice

DNK lanac izgleda poput uvrnutih merdevina – ovaj oblik se još naziva dupli heliks. Stranice “merdevina” su polimerni lanci (to će biti vaša duguljasta gumena bombona), koji su povezani “stepenicama” (penaste bombone na čačkalicama).

Svaki se lanac DNK sastoji od nukleotida kojih ima 4 vrste: adenin (A), citozin (C), gvanin (G) i timin (T).

DNK lanac bombone 2

Između dva lanca, svaka baza jednog može biti sparena s određenom bazom drugog lanca i to tako da se adenin spaja uvek s timinom i obrnuto te citozin uvek sa gvaninom i obrnuto. Moguće kombinacije: A+T, T+A, C+G, G+C.

Treba vam 8 čačkalica. Na svaku stavite 4 mini penaste bombone ili dve velike. U donjem delu, između dve duguljaste gumene bombone zabodite 4 čačaklice sa bombonama. Uvrnite “merdevine”, pa na na gornji deo “merdevina” dodajte preostale 4 čačaklice. DNK lanac je završen.

DNK lanac bombone 3

Dopustite deci da zapišu sličnosti koje postoje između njih i vas, ali neka zapišu i razlike, koje primete. Recimo: boja očiju, boja kose, rupica na bradi, pege, kovrdžava ili ravna kosa, …

DNK lanac bombone 5

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. S

    Jadnici, kada pojedu taj vas GMO lanac, poremetice svoj DNK.

Napišite komentar