Menu 

Kad je u pitanju bol, na reči male dece često se ne možemo osloniti i zato vam donosimo nekoliko smernica kako da prepoznate upalu slepog creva kod dece.

Deca su u većini slučajeva veoma podložna snazi sugestije pa će na pitanje boli li ih glava, stomak ili leđa oni odgovoriti potvrdno za sve iako ih u stvari boli samo stomak.

Ovo može biti posebno problematično ako se radi o bolovima u stomaku uzrokovanih upalom slepog creva i zato vam mi pomažemo kako da sa sigurnošću utvrdite da je to to.

uplakani dečak

Upala creva nastaje kada se mali organ veličine prsta poznat pod nazivom slepo crevo zakači za veliko tanko crevo, blokira  i otekne. Ako se upaljeni organ ne odstrani može doći do prsnuća što može izazvati mnoge teže infekcije, sterilitet kod ženske dece pa čak i do smrtnog ishoda.

U slučajevima upale slepog creva najvažnije je da u što kraćem roku dete odvedete na hitnu pomoć, ali problem nastaje što u većini slučajeva roditelji ne raspoznaju obični stomačni grip od zapaljenog slepog creva koje samo što nije prsnulo.

Klasični simptomi upale slepog creva počinju sa nejasnim bolovima u predelu pupka, zatim dolazi mučnina, a bol se obično premešta prema donjem desnom delu stomaka.

Ovaj šablon nije teško pratiti, ali samo 20 odsto roditelja ga prati ne uzimajući u obzir da deca teško znaju odrediti mesto bola. Veoma se često dešava da roditelji malu decu koja ne znaju da kažu šta i gde ih boli doktoru vode tek kad je slepo crevo već puklo ili perforiralo.

Na šta treba da obradite pažnju ako ste zabrinuti?

  • Otečen stomak.
  • Osetljivi stomačni mišići na posebno u donjem desnom delu.
  • Bol u donjem desnom delu stomaka na dodir.
  • Dete mirno sedi da se bol ne bi pogoršala.
  • Zabrinite se za dete ukoliko se ne ponaša kao obično i uporno se žali na bolove kroz nekoliko sati.

Ostali znakovi:

  • Gubitak apetita
  • Povraćanje i mučnina
  • Povišena temperatura
  • Proliv
  • Često mokrenje

Ako zaista sumnjate da vaše dete ima upalu slepog creva, pozovite lekara ili hitnu pomoć, dogovorite se o preduzimanju sledećih koraka i izbegavajte davati detetu hranu, piće i lekove protiv bolova dok vam doktor ne odobri.

devojčica u bolnici

Slepo crevo često napukne 24-72 sata od upale i najvažnije je delovati na vreme.

Ako doktor predloži operaciju imajte na umu da je ovaj zahvat veoma tehnološki unapređen i u većini slučajeva se obavlja laparoskopski, što znači da je rez veoma mali i dete se obično oporavi nakon 2-3 dana provedena u bolnici. Ni jedan roditelj ne želi svoje dete gledati dok ga boli ili mu je neugodno na bilo koji način, ali operacija slepog creva je tretman minimalno invazivan i oporavak je u većini slučajeva lagan.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar