Menu 

Kad je u pitanju davanje roditeljskih saveta to je bez obzira na to koliko ste iskusan roditelj uvek dvosekli mač. Ako se ikad nađete u situaciji da nekome dajete savete po pitanju vaspitavanja dece onda obavezno pročitajte neke od saveta kako da to uradite, a da ne pređete granicu.

Prva i osnovna stvar na koju treba da pripazite jeste koliko ste bliski sa osobom koju želite posavetovati, ali i naravno da li vas je ona za savet pitala. Postoje majke koje se čvrsto oslanjaju na savete okoline, ali postoje i one koje žele verovati svojim istinktima. Oba načina su u potpunosti ispravna.  Mi živimo u takvom društvu gde svi žele da se upetljaju u tuđe živote, pa tako neželjene savete slušamo od početka trudnoće pa kroz ceo period odrastanja deteta.

Svi misle da znaju bolje. Ako se ipak ikada nađete u situaciji da nekome date savet, evo na šta treba posebno da obratite pažnju.

310175676_e94dac56b5_z

Dobro promislite i ne prenagljujte sa zaključcima. Bez obzira koliko poznajte tu osobu koju savetujete ne postoji način da vi znate baš sve okolnosti situacije u kojoj se nalazi. Savete delite sa posebnom dozom opreza i uvek imajte na umu da vi ne znate kako se ona u stvari oseća jer niste i ne možete biti u njenoj koži.

Budite oprezni. Kad dajemo savete veoma je jednostvano upasti u zamku generalizovanja. Jedna od najvažnijih lekcija koje učimo tokom roditeljstva jeste činjenica da ne postoje dva ista deteta, kao što ne postoje dve iste osobe. Svi mi život i određene situacije doživljavamo na poseban način. Čak i najbliži prijatelji i članovi porodice mogu raditi potpuno drugačije izbore. Ako vas je već neko pitao za savet onda pričajte iz sopstvene perspektive i obavezno se ogradite.

5566623594_353e891279_z

Imajte na umu da postoji dobra šansa da taj vaš savet nije nikakva nosvost. Izgleda da svi mi uvek nađemo način i vreme da udelimo neki savet posebno jer znamo da ako podelimo sa nekim svoju priču može biti od pomoći za obe strane. S druge strane to što se vama dešava nije nikakva senzacija niti ekskluziva,  mnogi roditelji širom sveta prolaze kroz iste ili slične situacije i zato se nemojte iznenaditi ao je osoba koju savetuje isto to već čula.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar