Menu 

Sva deca obožavaju zubić vilu koja im na neki način olakšava ispadanje prvih zubića. Ali, da li je dobro da dete veruje u zubić vilu i sa 9 godina? Evo šta kažu stručnjaci.

Isto kao Deda Mraz i uskršnji zeko, Zubić vila je jedna od onih tradicija koje detinjstvo čine magičnim. Mnogi roditelji sa osmehom na licu se prisećuju kako su se šunjali u sobe svoje dece i stavljali parice ispod jastuka u zamenu za izvađeni zubić.

Većina dece gubi zube do 12. godine što mnogim roditeljima ostavlja nedoumicu da li treba da nastave sa tradicijom Zubić vile ili deca treba da se odviknu kao i od omiljene dekice ili cucle ili jednostavno treba deci da kažu istinu.

dreamstime_s_26167110

Da li je Zubić vila stvarna?

Onog trenutka kad dete počene sumnjati u Deda Mraza velika je verovatnoća da će početi sumnjati i u postojanje misteriozne Zubić vile i to je sve normalni deo razvojnog procesa kod dece. Eksperti kažu da deca do 7-8 godine nisu u stanju da raspoznaju stvarno od fantazije i zato veruju u sve te likove, a pojedini stručnjaci preporučuju da fantaziju što duže treba održavati na životu.

Zašto je Zubić vila dobra za decu?

Čak i onda kad je dete dovoljno veliko da zna da Zubić vila ne postoji psiholozi tvrde da samo održavanje te tradicije može imati utešni efekat po dete i da roditelji sa tom tradicijom ne bi trebalo da prestanu sve dok dete ne izgubi sve mlečne zube.

Zašto? Zato što je ispadanje zuba veoma uznemirujuće u bilo kom periodu života. Kad sanjamo da gubimo zube kasnije uglavnom imamo loše misli i zato Zubić vila može da ublaži ovu tranziciju u bilo kom životnom dobu.

Čak i onda kad vam dete kaže da ne veruje više u Zubić vilu nasmešite se i ostavite poklon ispod jastuka čim sledeći zub ispadne.

dreamstime_s_16353152 (1)

Mogu li se deca prepasti Zubić vile?

Ako se vaše dete plaši činjenice da će mu vila doći u toku noći onda njemu prepustite odluku da li želi ili ne želi da mu dođe. Razgovarajte sa detetom kojeg dela priče oko Zubić vile se plaši, pa vašu tradiciju prilagodite njegovim strahovima.

Na primer, zubić sa ceduljicom ostavite na neko drugo mesto umesto ispod jastuka ili ostavite upaljena svetla.

Treba li menjati tradiciju kako deca rastu?

Verovali ili ne deca vole tradiciju i vole da se osećaju malima, posebno kad zagaze u tinejdžerske godine i kad prolaze kroz određene promene i zato neka tradicija ostane ista – netaknuta.

Šta kad vila zaboravi doći?

Svima nam se desilo da nas deca otkriju dok obavljamo posao posao Zubić vile. Šta onda uraditi da ne prekinemo tradiciju?

Objasnite detetu da kao što Deda Mraz ima pomoćnike patuljke, tako Zubić vila ima pomoćnike roditelje koji treba da provere da li je dolazila ili ne.

Ako zaboravite staviti parice u zamenu za zub pa se dete razočara recite mu da je vila bila previše zauzeta, da nije stigla  doći i da stavi zubić ispod jastuka i naredno veče.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar