Menu 

Da bi vaša „kolica“ bila stalno čista, bez mrlja od prljave kiše i blata sakupili smo za vas nekoliko odličnih saveta za lakše čišćenje automobila.

Reč je o sredstvima koja već verovatno imate u kući, pa nije potrebno da kupujete posebna.

Balzam za kosu

Ako budete prali automobil balzamom za kosu koji sadrži lanolin iznenadiće vas učinak. Naime, auto će biti kao ispolirano, a čak će jednim delom biti i zaštićeno od mrlja od kiše.

Koka kola

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-car-window-washing-man-s-using-rag-spray-image36185147

Prljav, mastan i mrljav vetrobran možete očistiti koka kolom. Prvo zaštitite haubu – namestite stari peškir i malo kartona ispod vetrobrana na haubu, pa sipajte kolu preko vetrobrana. Balončići će podići prljavštinu i nakon toga samo trebate da saperete ostatke kole obilato vodom. Ne zaboravite da saperete kolu ili ćete samo pogoršati stanje – sva prljavština i prašina će se zalepiti ponovo na vetrobran.

Sredstvo za čiščenje vetrobrana

Ako vam nestane sredstva za čišćenje vetrobrana za prvu ruku dobro može poslužiti votka. Pomešajte 3 šolje votke (najobičnije), 4 šolje vode i 2 kašičice deterdženta za suđe. To sipajte u rezervoar za sredstvo za vetrobran.

Vlažne maramice

bebi maramiceVetrobran možete brzo očistiti i vlažnim običnim ili bebi maramicama. Držite uvek  jedan paketić u automobilu. Ptice vole da unerede vaš automobil, pa tu je još prašina, kiša i blato. Prvo prebrište brzo vetrobran vlažnim maramicama, pa onda očistite raspršivačem – sredstvom za čišćenje.

Čišćenje stakla

Vetrobran, pa i ostala stakla možete očistiti amonijakom. Pomešajte 1/4 šolje običnog amonijaka sa 1 litrom vode i naspite u plastičnu posudu. Mešavinu nanesite na prljava stakla spužvom, pa prebrišite suvim papirnim ubrusom ili krpom.

Soda bikrabona

Celi automobil možete oprati i sodom bikarbonom. Uspite 1/4 šolje sode bikarbone u plastičnu posudu od 4 litre, ubacite 1/4 šolje deterdženta za suđe, pa dodajte vode da gotovo napunite posudu do vrha. Začepite, pa promućkajte. Čuvajte do upotrebe. Uspite 1 šolju ove smese u 2 litre tople vode i vaše sredstavo za pranje auta je spremno.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-cleaning-tire-car-wash-image20961957

Alkohol

Unutrašnjost automobila najbolje je da očistite alkoholom. Pomešajte 70-odstotni alkohol sa vodom u jednakim delovima, stavite u sprej bocu. Našpricajte plastične delove unutar automobila i prebrišite (izbegavajte delove obložene tkaninom). Unutrašnjost možete brisati i dezinfekcijskim alkoholnim maramicama.

Piši!
Širi dalje!

5 komentara
 1. Sasa

  Zasto ne probati hvala Vam na sevitima.

 2. Rentacarpretrazivac

  Nikako koka-kola :) Pepsi može, ali koka nikako. Bolje jupi ili fanta. Šalu na stranu, da li i činjenica da se koka-kola može koristiti kao razređivač ukazuje nekima, da ipka treba koristiti regularna sredstva.

 3. unirent

  Zanimljivo, za amonjak i za alkohol znam, a ovo sa sodom bikarbonom i koka kolom boga prvi put cujem. A sto se tice vetrobrana greota je bacati dobru vodku.

 4. Mikica

  Ne bih eksperimentisao. Za par stotina dinara, koje date profi perionicama, sam pokušavati biti perač, je suvišo skupo.

 5. Nina

  Super ideje, posebno ova sa koka kolom. :)

Napišite komentar