Menu 

Alfalfa je biljka čije korenje raste i do 30 metara ispod zemlje iz koje izvlači sve minerale koji se ne nalaze na površini niti pri samom vrhu. Alfalfa na arapskom jeziku znači “otac biljaka” i po tome sami možete zaključiti da se radi o vema zdravoj namirnici koju bi trebalo što češće koristiti ukoliko vam je dostupna.

Alfalfa je je veoma bogata mineralima, vitaminima i nutrijentima koji igraju veoma važnu ulogu u zdravlju i jačini kostiju kao i opštem zdravlju. Sadrži proteine, vitamin A, vitamine B1, B6, vitamine C, E i K. Od minerala tu su na prvom mestu kalcijum, kalijum, karoten, gvožđe i cink. Alfalfa se može koristiti u vidu semena, lišća ili pak u svojstvu suplemenata.

???????????????????????????????????????????????????????????

Lekovita svojstva alafalfe

Ova biljčica se u kineskoj medicini koristi od šestog veka i to za lečenje nekoliko zdravstvenih stanja i smatra se najbogatijim prirodnim izvorom mikroelemenata. Mnoštvo minerala i vitamina koje poseduje čini je fenomenalnim biljnim lekom, a najdelotvornijom se pokazala u lečenju:

  • Problema sa bubrezima, ublažavanju otoka i zdržavanja tečnosti
  • Autoimunih poremećaja.
  • Artritisa.
  • Problema sa probavom, urinarnim traktom i žlezdama.
  • Čišćenje krvi, jetre i creva.
  • Povišenog krvnog pritiska.
  • Kao preventiva moždanom udaru.
  • Magarećeg kašlja.

Artritis. Čaj napravljen od semenki alfalfe se pokazao veoma delotvornim u lečenju artritisa i ublažavanju simptoma koje ova bolest sa sobom nosi. Jednostavno dodajte jednu kašičicu semenki alfalfe u jednu šolju kipuće vode.

Uzimajte tri do četiri šolje ovog čaja u toku dana u zavisnosti od jačine simptoma. Čaj bi trebalo uzimati dve nedelje da bi se upala uspešno smanjila. Druga opcija je da redovno uzimate kapsule na bazi ove biljke ili jednostavno svežu biljčicu redovno koristite u ishrani.

Dijabetes. Pošto je poznata po tome da prirodno reguliše nivo šećera u krvi alfalfa je biljka koja može biti od velike pomoći kod lečenja dijabetesa. Sve što treba da uradite jeste da kašičicu semenki alfalfe pospete po salati, čorbici ili bilo kom drugom jelu ili jednostavno uzimate kapsule na bazi alfalfe.

Za razbijanje kamenaca u bubrezima. U ovom slučaju najdelotvornijima su se pokazale klice alfalfe koje bi trebalo da jedete svakodnevno ukoliko imate problema sa kamenjem u bubrezima. Sve to zbog vitamina A, C, E i cinka koji dokazano rastvaraju kamenje u bubrezima.

Prirodni lek protiv ćelavosti i gubitka kose. Sok alfalfe ukoliko se u jednakim količinama pomeša sa sokovima šargarepe i zelene salate čini veoma delotvoran prirodan lek protiv opadanja kose. Kombinacija ovih sokova ukoliko se uzima svakodnevno, sigurno će sprečiti dalje opadanje i pospešiti rast kose.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Nuspojave

Prekomernom konzumacijom ove biljke može doći do razlaganja crvenih krvnih zrnaca što je poprilično ozbiljno stanje. Istraživanja su takođe pokazala da ishrana bogata kanvaninom, amino kiselinom pronađenoj u alfalfi može izazvati lupus. Kanvanin se nalazi u isključivo semenkama i klicama, ne i u zrelom listu alfalfe. Upravo zbog ovoga alfalfa se ne preporučuje trudnicama.

Dostupna je u vidu kapsula, dijetetskih suplemenata kao i u obliku listića, klica i semena koje možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.

Pre bilo kakve upotrebe alfalfe u medicinske svrhe obavezno se posavetujte sa lekarom i nipošto ne prekidajte sa uzimanjem redovne terapije.

 

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Bozena Kohut

Napišite komentar