Menu 

Ekcem je veoma neugodno kožno obolenje koje sa dolaskom zime poprima svoj najteži oblik. Mnogo puta do sad smo pisali o prirodnim lekovima i savetima kako da ublažite njegove simptome, a danas vam pričamo o svim mogućim komplikacijama sa kojima se susreću ljudi koji od njega pate.

Ekcem je termin koji obuhvata nekoliko različitih problema sa kožom, a samo neki od simptoma su: svrab, crvenilo, ispucala koža koja se guli. Obično je nasledno i ako je jedan od vaših roditelja imao ekcem velika je verovatnoća da ćete ga imati i vi.

Kad je ekcem u pitanju lista okidača na koje ova bolest reaguje je prilično dugačka. Evo na šta treba da pazite i šta treba da izbegavate da biste simptome držali pod kontrolom.

ekcem

  • Dugotrajne kupke u nešto toplijoj vodi jer svako dodatno isušivanje kože pogoršava upalu i simptome.
  • Sapune i gelove za tuširanje koji sadrže parfeme.
  • Abrazivne proizvode za negu kože, posebno pilinzi koji u sebi sadrže sitna zrnca.
  • Proizvode koji sadrže mlečnu, salicilnu ili glikolnu kiselinu.
  • Vunene odevne predmete koji iritiraju kožu, ali i usku i elstičnu garderobu.
  • Deterdžente za pranje veša i omekšivače.
  • Alergene kad je u pitanju hrana, a najčešće je reč o jajima, mlečnim proizvodima, kukuruzu, žitaricama, kvascu, veštačkim zaslađivačima i soji.

Alergije na hranu su obično povezane sa ekcemom i većina dermatologa će vas poslati da uradite alrgo test. Eliminacijska dijeta može biti od koristi.

  • Alergeni koji se prenose vazduhom poput polena i prašine.
  • Suvo i veoma toplo okruženje. To je jedan od razloga zašto se ljudima stanje pogoršava zimi.
  • Hladno, vetrovito vreme.

osip

Ako kod bebe ili mlađeg deteta primetite prve simptome ekcema trebalo bi što pre da posetite lekara, jer deca ne mogu da se kontrolišu pa se često češu što dovodi do nervoze, plakanja, li i pogoršavanja simptoma. Deca školskog uzrasta nisu iritirana samo svrabom već i nespavanjem koje će im ekcem verovatno doneti što utiče na koncentraciju i uspeh u školi. Prvi korak koji možete napraviti kad su u pitanju deca jeste da im promenite sva sredstva za kupanje i nabavite ona najnežnija, bez dodanih mirisa.

Neka deca su toliko srećna da jednostavno prerastu ekcem do pete godine , dok druga imaju simptome ceo život. Ako mislite da vam ne pomaže ništa, pitajte lekara da vam propiše neke antihistaminike koji su se u pojedinim slučajevima pokazali veoma efikasnim.

Kad je ekcem u pitanju najvažnije je je da izbegavate okidače koliko god je to u vašoj moći. Nosite prozračnu garderobu od prirodnih materijala, koristite hipoalergene deterdžente i namestite da se veš u mašini za pranje ispere dva puta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar