Menu 

Možda niste znali, ali nutritivni nedostaci u organizmu idu ruku pod ruku sa povišenim krvnim pritiskom i za njih treba da znaju svi koji ga imaju jer nekoliko nutrijenata igra veoma važnu ulogu u regulisanju pritiska.

Istraživanja su pokazala da ako želite pod kontrolom držati krvni pritisak, u organizmu treba da imate i dovoljne količine četiri važna nutrijenta koji će vam u tome pomoći. Čitajte dalje i saznaćete koji su to nutrijenti i zašto su oni toliko važni kod osoba sa povišenim krvnim pritiskom.

Koenzim Q10

pritisak

Ovaj koenzim je u stvari molekula koja u ćelijama deluje kao antioksidant i sama ta činjenica je dovoljna da shvatimo koliko je važan. Većina koenzima Q10 se proizvede u samom organizmu, ali postoji i nekoliko prehrambenih izvora putem kojih ga možete uneti. Glavni razlog zbog koga možemo doći u stanje da imamo manjak ovog koenzima je dugotrajno uzimanje određenih lekova, posebno onih koji snižavaju holesterol. Nekoliko istraživanja je pak pokazalo da nedostatak izaziva i infarkt miokarda, fibromijalgija, depresija…

Kroz mehanizme koji su povezani sa azotnim oksidima, Q10 štiti krvne sudove i poboljšava protok krvi i na taj način utiče na krvni pritisak. Baš zato njegov nedostatak može biti problematičan za ljude sa povišenim krvnim pritiskom.

Kako popraviti nivo koenzima Q10?

Jedan od najboljih načina je sigurno da jedete hranu koja je njime bogata, a to su namirnice: govedina, haringa. Piletina, sojino ulje, kikiriki, susam, pistaći, brokoli, karfiol, narandža, jagode, jaja.

Kalijum

Kalijum je jedan od esencijalnih minerala neophodnih organizmu da bi normalno funkcionisao. Kad je reč o povišenom krvnom pritisku i zdravlju srca, kalijum deluje u tandemu sa natrijumom te reguliše električne aktivnosti srca.

Stručnjaci godinama žele dokazati i upozoriti na to da nedostatak kalijuma povećava krvni pritisak, a da njegovom regulacijom pod kontrolu automatski stavljamo i pritisak. Efekat je još bolji kad pored veće količine kalijuma u organizam unosimo manje natrijuma. To je savršena kombinacija.

Kako poboljšati nivo kalijuma u organizmu?

Da bi kalijum pomogao kod povišenog pritiska trebalo bi unositi oko 4,700 mg dnevno, a dobra strana je što mnoštvo voća i povrća sadrži prilične količine kalijuma. Neki od najbogatijih izvora su svakako: banane, krompir, mahunarke, gljive i spanać.  Kafa je takođe veoma bogata kalijumom, ali ona se ne preporučuje u velikim količinama.  Kad je u pitanju kalijum posebnu pažnju obratite na krompir, slatki krompir, repu i bundevu, jesenje plodove kojih sada ima u velikim količinama.

Postoje i razni suplementi kalijuma, ali nikako ih nemojte unositi na svoju ruku i pre toga se posavetujte sa lekarom jer s druge strane i višak kalijuma može izazvati zdravstvene probleme.

Magnezijum

Ovo je mineral koji je povezan sa čak preko 300 telesnih funkcija, među kojima je i regulisanje krvnog pritiska koja se smatra i jednom od najvažnijih. Mnoga istraživanja su pokazala da je nedostatak magnezijuma u organizmu usko povezan sa povišenim krvnim pritiskom dok njegovom regulacijom i krvni pritisak znatno opada.  S obzirom da se magnezijum može naći u zaista mnogo namirnica, nije teško popraviti njegov nivo prirodnim putem, bez suplemenata.

Kako popraviti količinu magnezijuma u organizmu?

Nivo magnezijuma u krvi se može otkriti redovnim testiranjem krvi, a neki od najboljih prirodnih izvora ovog minerala su: bademi, indijski orasi i spanać. Preporuke lekara za dnevni unos magnezijuma su između 310-420 mg, a samo pola šolje badema sadrži 180 mg. Suplementi su takođe uvek opcija, ali se posavetujte sa lekarom, naša preporuka je da svakako prvo pokušate prirodnim putem.

losos

Omega 3 masne kiseline

Toliko smo puta spominjali ove zdrave kiseline da smo sigurni kako su vam one jedna od prvih asocijacija za zdravo srce i ceo kardiovaskularni sistem. Najbolji prirodni izvori omega 3 masnih kiselina su riba poput lososa, tune i skuše, a tu su i razni suplementi na bazi ribljeg ulja.

Mnoga istraživanja su pokazala da upravo ishrana sa manjkom omega 3 masnih kiselina može dovesti do povišenog krvnog pritiska, ali i nekih drugih srčanih obolenja

Kako popraviti količinu omega 3 masnih kiselina u organizmu?

Jedan od svakako najboljih, proverenih načina jeste da jedete dovoljno masnije ribe, one koju smo nešto ranije spominjali. Pored ribe tu su još: orasi, semenke lana i chia semenke. Na nešm području veoma je lakše i povoljnije doći do suplemenata nego do sveže ribe koja je prilično skupa i zato se posavetujte sa lekarom da vam propiše one najbolje

Ako želite pod kontrolom držati krvni pritisak onda obavezno proverite nivo ovih nutrijenata u organizmu pa se posavetujte sa lekarom šta dalje da radite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar