Menu 

Bolje sprečiti nego lečiti je veoma istinita izreka, posebno u slučaju diskus hernije kada je preventiva neuporedivo važnija od samog leka. Iako se smatra da se ova bolest u pojedinim slučajevima ne može izbeći postoji nekoliko mera predostrožnosti koje možete poduzeti da biste smanjili rizik.

Razni uzročnici bolova u leđima se mogu sprečiti redovnom vežbom i jačanjem leđnih i stomačnih mišića. Kada su ti mišići dobro istrenirani i čvrsti oni čine svojevrstan zaštitni korset za kičmu i sprečavaju moguće probleme sa kičmenim diskovima. Lekari poslednjih godina često savetuju operativni zahvat kad je u pitanju diskus hernija koji sa sobom nosi mnogo rizičnih faktora. Ako vam je dijagnstikovana diskus hernija savetujte se sa lekarom, neka vam odredi fizikalnu terapiju i pokaže vežbe, a ukoliko ni nakon šest nedelja redovne vežbe i fizikalne terapije ne primetite poboljšanje tek onda razmišljajte o operaciji i neka vam ona nikako ne bude prvi izbor.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ispravna fiziklana terapija može učiniti puno toga kad je u pitanju preventiva i samo lečenje. Tokom vežbanja se pokušava smanjiti pritisak na intervertebralni disk i vraća se na svoje mesto ukoliko je došlo do ispupčenja. Tokom fiziklane terapije posvećuje se pažnja i vežbama za pravilno držanje koje mogu imati veoma jak uticaj na oporavak.

Ako vam je dijagnostikovana diskus hernija sledite neke od ovih saveta da bi što pre kičmu vratili u formu:

Veoma je važno da što više odmarate, ne naprežete se i slepo slušate lekarske savete. Ovo nije trenutak za junačenje i svojeglavost jer svaki nepromišljen potez može doneti pogoršanje.

Redovno se istežite tako da stanete ravno, raširite noge i polako se savijate prema nazad.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Izbegavajte dugotrajno sedenje, posebno u nepravilnom položaju. Kad radite za računarom sedite na pilates lopti koja vam neće dozvoliti da se pogrbite, moraćete sediti uspravno da biste održavali ravnotežu. Takođe, pravite česte pauze, ustanite i prošetajte svakih pola sata.

Pripazite na kijanje i kašaljanje jer se često dešava da disk iskoči tokom ovih radnji. Kada osetite da ćete kihnuti ili kašljati obavezno ustanite.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Veoma je važno da posetite lekara koji će vam savetovati koje položaje da izbegavate, a koje da praktikujete i da slušate te savete.

I za kraj, ako spadate u rizičnu grupu, sedite više od osam sati dnevno, ne bavite se fizičkom aktivnošću, imate loše držanje, obavezno krenite sa laganim vežbama kojima ćete ojačati leđne i trbušne mišiće i na taj način smanjite mogućnost pojave diskus hernie. Ne čekajte da vas zaboli.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar