Menu 

Znate li šta je to pravilo od pet sekundi? Ako u tom vremenu podignete hranu sa poda, možete je pojesti bez bojazni, ali mi se pitamo da li ovo pravilo zaista pije vode ili treba u potpunosti da ga zanemarimo.

Sigurni smo da ne postoji osoba koja je bar jednom u životu pojela namirnicu koja je pala na pod baš pod izgovorom ovog pravila i važno je znati da to nije samo mit već da se tima bavila i nauka. Ispostavilo se da se iza ovog pravila krije puno više informacija nego što biste očekivali, a mi vam otkrivamo tri faktora koji utiču na to da li ćete i kada primeniti ovo pravilo. Evo na šta tačno treba da obratite pažnju.

Tekstura površine na koju je hrana pala

4304562135_5a0b0aa3e9_z

Pretpostavimo da pripremate tost za doručak i taman kad krenete da ga namažete on padne na drveni pod. Loša vest je da hrana koja padne na glatke površine poput drveta, linoleuma i pločica će za čitavih 68 odsto pokupiti više bakterija i prljavštine nego da je taj komad tosta pao na primer, na tepih. U tom slučaju pravilo pet sekundi vam ne znači ništa.

Vrsta hrane koja je pala

Budimo iskreni, ako vam na pod padne parče brokolija ili karfiola bez razmišljanja ćete ga baciti u smeće, ali ako vam padne komadić čoklade ili divne torte sigurno ćete razmisliti. Ovde na snagu stupa vaša intuicija jer celovite namirnice privlače više bakterija nego prerađena hrana . Naučnici su uporedili sveže namirnice sa prerađenima i došli su do zaključka da nakon tri sekunde provedene na podu sveže namirnice skupe puno više bakterija.

Vreme koje je hrana provela na podu

I nakraju krajeva šta je sa tačnim vremenom? Naučnici kažu da bi hranu sa poda, ako je imate nameru pojesti trebalo da podgnete nešto brže, jer što hrana duže leži na podu to će više bakterija  pokupiti i to su činjenice od kojih ne treba bežati. Najbolje bi bilo hranu pokupiti u roku od tri sekunde, a ukoliko na podu ostane oko 30 ili više, zaboravite na nju, odnosno bacite je u smeće.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. dragan

    besmislice, sve sto padne na pod a sto se posle toga ne moze dobro oprati treba baciti.

Napišite komentar