Menu 

Praznici nam uveliko kucaju na vrata, decembar samo što nije i potrebni su nam svi mogući saveti kako da ove praznike obavimo što lakše i jednostavnije. Donosimo vam savete kako da zamrznete i zagrejete kiflice i peciva. Ovo će vam uštedeti puno vremena.

Ako praznike ne možete zamisliti bez domaćih kiflica i peciva, a mislite da nećete imati vremena da ih umesite, napravite ih unapred.

Postoje dva načina kako da unapred napravite peciva. Za početak iz naše male riznice recepata “Peciva i testa”, odaberite vama omiljeni, umesite, pa pročitajte naše savete i odlučite na koji način ćete čuvati vaša peciva.

sirovo

Prvi način – čuvajte testo u frižideru

Ako ste testo umesili dan ili dva pre večere testo ne morate zamrzavati već ga možete jednostavno čuvati u frižideru do dana kad vam bude trebalo. Sirovo testo bez ikakvih problema može stajati u frižideru nekoliko dana.

Testo možete staviti u frižider pre nego je nadošlo, jednostavno ga stavite u plastičnu posudu dovoljno veliku da stane testo koje će se još podići, poklopite i spremite u frižider. Isto tako testo možete odmah oblikovati u peciva i kiflice, staviti na pleh za pečenje, pokriti i staviti u frižider.

Ako ste testo spremili bez oblikovanja nema potreba da čekate da se ugreje na sobnu temperaturu pre nego ih oblikujete. Jednostavno ga premesite oblikujte peciva i ostavite da dižu 20 minuta duže nego obično.

Ako ste u frižider spremili već oblikovane kiflice izvadite ih iz frižidera pola sata ili sat pre pečenja, dok se ne podignu, pa pecite kao i obično.

Drugi način – zamrznite sirovo testo

Testo zamesite kao i obično, oblikujte kiflice ili loptice za peciva i poređajte ih na pleh prekriven masnim papirom sa popriličnim razmakom između loptica i oostavite ih da nadođu, ali malo manje nego što bi to bilo potrebno da ih odmah pečete. Tako pripremljene kiflice stavite u zamrzivač na nekoliko sati, a zatim ih prebacite u posude za zamrzavanje ili plastične kesice. Ovako zamrznuto testo može stajati i do mesec dana u zamrzivaču.

sirovo2

Noć pre nego su vam kiflice potrebne izvadite ih iz zamrzivača, rasporedite u pleh za pečenje i ostavite preko noći u frižideru.

Iz frižidera ih izvadite sat vremena pre pečenja i pecite kao i obično.

Treći način – zamrznite pečena peciva

Ispecite vaše kiflice  kao i obično, ostavite ih da se potpuno ohlade, zatim ih zamotajte u aluminijumsku foliju, pa ih zapakujte u vrećice za zamrzavanje i stavite u zamrzivač. Kiflice u zamrzivaču mogu stajati i do mesec dana.

Kiflice iz zamrzivača izvadite noć pre nego što će vam biti potrebne, izvadite ih iz vrećice, odstranite foliju i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Sutradan ih možete zagrejati u rerni na 150C, 10-ak minuta.

pečeno3

Peciva možete i podgrejati dok su još zaleđena, jednostavno ih stavite u rernu zagrejanu na 150C na 20-25 minuta. Najveći problem sa ovako podgrejanim pecivom je što ga morate poslužiti dok je još toplo u suprotnom će biti previše tvrdo.

Foto: http://www.thekitchn.com

Sviđa nam se
Autor
Jelena Računica
Datum
Ime
Kako da zamrznete i podgrejete peciva i kiflice
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Peciva i Testa

Jednostavni, ukusni, omiljeni. Mafine možete napraviti dan ranije i poneti ih sa sobom na izlet. Donosimo vam jedan od naših omiljenih recepata. Recept