Menu 

Za sve one koji iz zdravstvenih ili bilo kojih drugih razloga ne piju kravlje mleko je velika sreća što živimo u vremenu kada postoji mnogo zamena koje možemo koristiti umesto mleka životinja. Jedna od tih zdravih zamena je svakako zobeno mleko, a mi vam donosimo razloge zašto bi trebalo da ga koristite kao i recept kako da ga napravite sami.

Zob ima mnogo lekovitih svojstava, a najpoznatija je po velikoj koncentarciji proteina i vlakana povezanih sa regulisanjem holesterola. Zob isto tako potpomaže jačanje imuniteta, preventivno deluje na srčana obolenja, na zdravom nivou održava holesterol, šećer u krvi, obezbeđuje energiju putem prirodnih proteina i šećera i poboljšava zdravlje i izgled kože i kose.

http://www.dreamstime.com/stock-images-oat-flakes-glass-bowl-jug-milk-image26017524

Zobeno mleko možete kupiti u svim bolje snabdevenim radnjama ili prodavnicama zdrave hrane i ako već morate birati zamenu za kravlje mleko onda je zobeno zaista odličan izbor jer sadrži vlakna i velike količine gvožđa, a siromašno je mastima, šećerima i kalorijama što je sjajno ukoliko želite smršati.

Pored toga obezbediće vašem organizmu i mnoštvo minerala i vitamina kao što su mangan, kalijum, fosfor, vitamine B, E i A.

Mleko od zobi – recept

Veoma jednostavan recept kako da sami napravite mleko od zobi pronašli smo na Ohsheglows blogu.

mleko

Potrebni sastojci:

  • 1 šolja zobi
  • 3 šolje filtrirane vode
  • 1 ½ – 2 kašike javorovog sirupa
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • Prstohvat soli
  • Malo cimeta (nije neophodno)

Da biste napravili mleko od zobi biće vam potreban i blender, kakav god da imate, poslužiće.

Za početak zob dobro operite i ocedite od vode, a zatim je sipajte u posudu i prelijte hladnom vodom pa ostavite da se namače 20 minuta (može i duže). Nakon toga zob dobro procedite od vode i dobro isperite.

Zob sipajte u blender i dodajte tri šolje filtrirane vode pa uključite blender prvo na manju brzinu koju ćete postepeno povećavati. Neka blender na najvećoj brzini radi 8-10 sekundi.

Nakon toga, procedite zob uz pomoć gustog cedila pa dobijenu tečnost vratite u blender, kratko izmiksajte pa ponovno procedite.

U dobijeno mleko zatim dodajte javorov sirup, so, vanila ekstrakt i cimet ukoliko koristite, mleko još jednom vratite u čisti blender, izmiksajte pa još jednom procedite i na posletku sipajte u čistu staklenu teglicu ili flašu.

Pre upotrebe teglicu obavezno promućkajte i mleko u frižideru čuvajte 4-5 dana.

Recept
Ime Recepta
Mleko od zobi – recept
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
5 Based on 5 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar