Menu 

Jeste li znali da kuhinjski pribor koji svakodnevno koristite u stvari ima rok trajanja i da postoje veoma dobri razlozi zašto ih trebate menjati u određenom vremenskom periodu? Mi vam danas otkrivamo svakih koliko treba da bacite stari i kupite novi pribor koji sigurno najčešće koristite.

Krenimo redom.

Varjače. Iako su napravljene od drveta i mislite da nemaju rok trajanja, varjače bi trebalo menjati svakih pet godina ili čim se pojave pukotine, promene boju ili drvo na nekim delovima omekša. Hrana koja zapadne u pukotine na varjači može biti izvor ešerihije koli i zato budite pažljivvi.

13742631074_ab9b6efea2_z

Silikonske spatule. Kad je reč o silikonskim spatulama ukoliko nisu oštećene trebalo bi ih zameniti novima svake dve godine. Ukoliko su izgrebane, pokidane, otopljene ili jako isprljane menjajte ih odmah bez obzira koliko ih koristite.

Noževi za čišćenje povrća. Po pravilu svake dve godine bi trebalo da kupujete nove noževe za čišćenje povrća, ali ukoliko je nož zarđao i više se ne može naoštriti zamenite ga odmah. Vek trajanja noževima ćete produžiti ako ih redovno oštrite, jednom nedeljno.

Teflonske tave. Ako ih čuvate menjajte ih svake 2-3 godine, u suprotnom čim se pojave prve ogrebotine ili čim se kajgana počne lepiti vreme je da kupite novu tavu. Tave će duže ostati u dobrom stanju ako na njih ne budete stavljali neko drugo suđe, ili ispod podmetnete papirni ubrus.

Plastične daske za rezanje. Prvo i osnovno treba da napomenemo da uvek u kuhinji imate odvojene daske, jednu za povrće i jednu za meso da ne bi došlo do unakrsne kontaminacije. Drugo što želimo da kažemo da plastične daske menjate svake tri godine ili čim se pojave duboki rezovi od noža u kojima se mogu razviti bakterije. Daske takođe svakog dana dezinfikujte sirćetom i sodom bikarbonom.

18529551544_911931da36_z

Blenderi. Ne bojte se, blendere ne morate menjati po pravilu, ali ako vam je ispao, ako ste kućište smočili ili se iz njega oseća neki čudan, ne baš ugodan miris, vreme je da kupite novi. Važno je da blender održavate, redovno perete i čistite da bi trajao što duže.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar