Menu 

So je verovatno najviše korišćen začin u kuhinjama širom sveta i mnogi smatraju da je njen ukus nezamenjiv. Mnoge namirnice koje obožavamo se konzervišu popriličnom upotrebom soli. Ipak, so je komponenta zbog koje ljudi obolevaju od raznih bolesti. Mi vam preporučujemo zdrave zamene.

Natrijum je glavni element pronađen u soli, a s druge strane nalazimo ga u većini prirodnih biljaka koje upotrebljavamo u kuhinji na dnevnoj bazi. Većina hrane sadrži popriličnu količinu natrijuma u svom prirodnom ukusu, a većinu namirnica koje sadrže natrijum koristimo ne samo za poboljšanje ukusa već i zbog lekovitih svojstava. Da biste pospešili ukus svog jela bez dodavanja soli, nađite prirodne i zdrave zamene. Evo nekih od njih.

Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina posebno u Indji, Šri Lanki i mnogim drugim delovima Azije. Cimet je veoma dobra zamena za so, a ima sposobnost da niveliše nivo šećera u krvi i snizi holesterol.

By: SamahR

By: SamahR

Kardamom je odavno poznat kao odlična zamena za so iako mu je ukus poprilično jak i drugačiji, posebno kad se pomeša sa semenkama kumina ili korijandera.

Bosiljak je ne biste verovali začin koji se u Indiji najčešće koristi, pomalo je oporog i slatkastog ukusa, a pored toga što je poznat po svojim lekovitim svojstvima, poznat je i kao odlična alternativa za so.

Kajenska paprika, poznata i kao čili papričica je takođe sjajna zamena da istaknete ukus jela bez soli. Najčešće se koristi u španskoj, meksičkoj i indijskoj kuhinji. Čili jelu daje pikantan ukus što može da zameni so bez ikakvih problema.

Lovor je biljka koja se obično dodaje u mesna jela. Veoma je aromatičan i slatkast, a u sušenom obliku njegova aroma je još intenzivnija i njegov ukus morže bez problema zameniti ukus soli, ali budite oprezni da ne preterate.

Beli luk u prahu ne samo da može poboljšati ukus jela nego je veoma poželjan i zbog svojih dobro poznatih lekovitih svojstava. Savršen je za pripremu mesa, ribe i testenine.

By:

By:

Crni biber je pored soli sigurno jedan od začina koje u kuvanju najčešće koristimo. Umesto soli malo pojačajte dozu bibera i dobićete intenzivan i aromatični ukus svog jela. Poznat i kao crno zlato biber je odlična zamena za so.

Ako se ne možete odreći slankastog ukusa soja sos je prava stvar za vas. Sadrži poprilične količine soli i poboljšava ukus hrane, a ima visoko nutritivne vrednosti i nije štetan po zdravlje, naprotiv.

Crveni luk u prahu je poznat po karakterističnom oporom i jakom ukusu. Ako ga koristite kao zamenu za so, budite oprezni i nemojte preterivati jer kako može poboljšati, njegov jaki ukus može i upropastiti jelo.

Sok od limuna je dobro poznat i kao prirodni konzervans te je kao zamena za so savršen. Limunov sok će vam voće duže održati svežim, sprečiće da postane smeđe i istaći će pikantnu notu jela.

Semenke suncokreta imaju veoma bogatu nutritivnu vrednost i odlična su zamena za so u mnogim jelima.

Pokušajte kuvati bez soli, budite zdraviji i otkrijte sasvim nove ukuse.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar