Menu 

I mlečne proizvode možete zamrznuti, a da umnogome ne promene teksturu i ukus. Saznajte koji su to trikovi za pravilno zamrzavanje mlečnih proizvoda.


Na ovaj način produžavate rok mleku, sirevima i drugim proizvodima, ali neke nema smisla zamrzavati, jer posle odmrzavanja nećete dobiti onaj isti ukus.

Mleko

mleko i keksici 1Ono poprilično dobro reaguje na zamrzavanje. Možete ga “spakovati” u plastične flaše i staviti u zamrzivač.

Odmrzavate ga u frižideru (najbolje ostavite preko noći). Ako ste zamrzavali domaće nekuvano, najbolje je da ga stavite (ali već odmrznutog) u šerpu na šporet (na srednju temperaturu) i ostavite da prokuva. (Samo pazite, mleko je “prevarant” – može brzo da iskipi).

Ne pijte mleko dok se ne odmrzne u potpunosti – masnoće i tečni deo se ne odmrzavaju istovremeno, pa bi vam kada se mleko odmrzne ostala samo neka vodenasta bela smesa. Samo ga ostavite da se lagano odmrzne i promućkajte pre upotrebe jednom. Imaće isti ukus kao i kada ste ga kupili.

Sirevi

I sireve možete lako zamrznuti, samo budite oprezni sa odmrzavanjem. Ako koristite tvrdi sir i želite da ga upotrebite u jelu gde on treba da bude otopljen samo ga ubacite zamrznutog – u soseve i čorbe. Možete ga i zamrznutog narendati preko pizze ili nekog drugog jela i samo staviti u rernu na par minuta.

Ne biste ga trebali odmrzavati u frižideru, posebno tvrde sireve, jer se posle počnu rasipati. Najbolje je da ga odmrznete na sobnoj temperaturi, pa onda stavite u frižider na sat-dva pre korišćenja. Biće gotovo isti kao i kada ste ga kupili.

Druge sireve možete odmrzavati u frižideru – poput kozijeg sira, krem sira, bri sira, … Jedete ih bez posebnih priprema čim se odmrznu.

mlecni proizvodi 2

Domaći sir reaguje slično kao i mleko. Trebate imati na umu da se ponekad širi prilikom zamrzavanja, pa zato pazite u šta ćete ga staviti kada ga budete smeštali u zamrzivač – najbolja opcija su plastične posudice. Ostavite ga da se odmrzne u frižideru.

Puter

Nema ništa jednostavnije. Samo ga stavite u zamrzivač, a posle izvadite da se odmrzne u frižideru ili samo iskoristite komadić (kao i u odmrznutom stanju), pa ostalo vratite u zamrzivač. (Ako je puter na akciji kupite ga u većim količinama i zamrznite).

puter i noz

Kisela pavlaka

Za ovaj melčni proizvod se ne preporučuje zamrzavanje. Kada je odmrznete u frižideru moćićete je bezbedno jesti, ali biće razvodnjena i potpuno drugačija. Najbolje je da zamrzavanje pavlake preskočite i da je koristite svežu.

Pročitajte i Kako da zamrznete i podgrejete peciva i kiflice

Sviđa nam se
Autor
Zamrzavanje mlečnih proizvoda
Datum
Ime
Mlečni proizvodi iz zamrzivača
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar