Menu 

Bezbrižno dojenje se novim majkama čini ponekad nedostižnom misijom. Problemi sa dojenjem se mogu javiti, ali nije ih ni teško rešiti.

Dojenje je prirodan proces i većina majki ga savlada lako, ali nekim majkama to može isprva biti čudno, neudobno i ponekad neproduktivno iskustvo. Ne brinite, događalo se i drugima. Moguće je da dođe do određenih problema, ali uz prave smernice nema mesta za brigu.

To divno dojenje

dojenje izblizaAko ste u mogućnosti da dojite čeka vas divan period u kom dajete detetu najbolju moguću hranu, a uz to ubrzavate oporavak posle poroda. Uz to bebe koje su dojene imaju manje respiratornih problema, infekcija ušiju, prehlada, obolenja nego one bebe koje su hranjene adaptiranim mlekom.

Dojenjem takođe smanjujete rizik od dobijanja dijabetesa tipa 1 i 2, leukemije, srčanih bolesti kod deteta. Majčino mleko je lakše za probavu, pa ove bebe manje pate od zatvora i alergija.

I za majke je ovo odlična opcija, jer oksitocin, koji se oslobađa prilikom dojenja pomaže mamama da se brže oporave, a tako i smanjujete rizik od raka i nekih srčanih bolesti. Majčino mleko je besplatno, uvek prave temperature, a količina masnoće se čak menja prema bebinim potrebama.

Mogući problemi

Važno je da bebu prilikom dojenja držite pravilno i da ona dobro prihvata hranu, da je položaj dobar. Kako da se pobrinete za to više pročitajte u tekstu Mali vodič za uspešno dojenje. Ako bebu niste držali pravilno, uz grudi i ako nije prihvatila dojku kako treba može doći do bolova u bradavicama.

Posle porođaja, u početnom periodu dojke će biti tvrde i netekle, ali to je normalno i čim beba počne pravilno da vuče mleko za par dana tih problema neće biti.

Infekcije, bol i mastitis se mogu takođe javiti, ako primetite pojačanu bol u grudima, velike otekline i imate simptome gripe moguće je da je došlo do “začepljenja”  i infekcije. Obavezno u tom slučaju posetite lekara.

dojenje beba mama

Trudite seda bebi nudite podjednako obe dojke i imajte na umu da dojenje možete pokvariti ako prerano uključite i flašicu (bilo da je u pitanju majčino ili adaptirano mleko).

Svi ovi problemi ponekad odbijaju majke od dojenja, što je pogrešno, jer za sve postoji rešenje.

– Tokom dojenja mogu se javiti, kao na početku, tvrde grudi. Rešenje za ovo je redovno dojenje (čak i ako osećate malu bol i nelagodu). Moguće je da u ovom slučaju bradavice budu uvučene što otežava detetu da vuče mleko. Možete probati da rukom pridržavate dojku ili da upotrebite pumpicu za izmlazanje mleka da biste “izvukli” bradavicu. Ipak nemojte preterivati jer možete pogoršati stanje. Pumpicu ne koristite više od 5 minuta. Takođe važno je da koristite odgovarajuću pumpicu. Potrebno je da pumpica ima glvani deo (koji naleže na dojku) dovoljno veliki da bi izvukao bradavicu. Ako je premali može da ošteti bradavicu i izazove bol.

Pre dojenja koristite tople obloge ili se istuširajte toplom vodom da biste podstakli protok mleka.

I masaža može pomoći. Grudi gnječite lagano pristima kružnim pokretima – krenite od donjeg dela grudi prema bradavici. Ako je bol i dalje pristutna u krajnjem slučaju možete uzeti brufen, koji je siguran tokom dojenja.

– Bolne bradavice su česta pojava prilikom dojenja. Inače one su najosetljivije četvrtog dana posle porođaja. Bol se javlja već u prvom minutu dojenja, ali vremenom prolazi. Javiti se mogu i modrice i napuknuća na bradavicama, posebno ako dete ne prihvata dojku dobro. Postoje kreme da biste ublažili bol i lekar vam ih može propisati. Takođe, bradavice možete ispirati u slanoj otopini. Rastvorite pola kašičice soli u šolji tople vode. Držite grudi u toj otopini minut-dva. Lagano posušite ubrusom. Operite bardavice pre dojenja.

U ovom periodu pustite grudi da malo dišu, da se rane oporave i stavljajte hladne obloge. Ukoliko bol nije prevelika možete nastaviti dojiti ili izmlazajte mleko neko vreme.

dojenje knjiga

Začepljenja i mastitis

Ukoliko ignorišete otežan protok mleka, natečene grudi i začepljenje puteva može doći i do pojave mastitisa. U tekstu Mastitis – upala dojki i dojenje pročitajte kako da rešite ovaj problem. Nipošto ne ignorišite simptome: bolovi u dojkama, groznica, uvećane limfne čvorove u pazušnoj jami, …

Grickanje

Neka deca, kada im se pojave prvi zubići, krenu da grickaju bradavice. To, naravno, može biti vrlo bolno za majku. Ako dete počne da grize odmah ga uklonite sa dojke i dajate mu igračku za zubiće. Sa dojenjem probajte malo kasnije.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar