Menu 

Većina zdravstvenih asocijacija i lekara širom sveta preporučuje dojenje bebe najmanje šest meseci, ali nekim majkama je veoma teško ostvariti taj cilj i osećaju pritisak da sa dojenjem nastave iako im je to daleko od ugodnog iskustva Evo nekoliko saveta za uspešno dojenje.

Ma koliko nas učili da je dojenje nešto najprirodnije na svetu činjenica je da mnogim mladim majkama dojenje predstavlja problem pa osećaju veliku krivicu ukoliko ne doje svoje bebe. Zašto je to tako?

Stručnjaci tvrde da je jedna od najčešćih pogrešaka kad su mlade majke u pitanju to što one smatraju da dojenje treba da dođe prirodno. Iako je to donekle istina dojenje je ipak veština koja treba da se nauči i na koju treba da se navikne. Ukoliko se i mama i beba pravilno nauče dojenju bez problema se može dostići ta željena brojka od šest meseci dojenja pa i duže.

dreamstime_s_26760973

Mladim majkama su kad je dojenje u pitanju potrebna direktna uputstva i nipošto ih ne treba poslati kući iz bolnice sa savetom da puste da se dogodi samo od sebe. Svaka žena ima drugačiji oblik bradavica, svaka beba ima drugačiji oblik usta i drugačiji način sisanja. Bebe moraju učiti kako se sisa, a majkama su potrebne smernice i saveti za uspešno dojenje.

dreamstime_s_8763202

Evo nekoliko ključnih saveta za uspešno dojenje:

  • Ne verujte u to da dojenje mora biti bolno i da su nadražene i bolne bradavice najnormalnija pojava. Ukoliko beba pravilno sisa, dojenje ne bi trebalo da bude bolno.
  • Naučite svoju bebu da sisa pravilno, stisnite dojku čvrsto rukom da poprimi špicasti oblik, a zatim uzmite bebu i potrudite sa da beba ustima zahvati što više bradavice.
  • Nemojte vi nuditi dojku bebi nego obrnuto.
  • Nemojte se obeshrabriti, ako vas u početku boli, promenite položaj i potrudite se da bradavica dođe što dublje u bebina usta, na taj način dojenje sigurno neće biti bolno.
  • Dojite vašu bebu 8-10 puta u toku 24 sata i brojite koliko puta ste presvukli bebu. Ako u toku dana promenite 6-8 pelena u prvih 8 nedelja bebinog života to je dobar pokazatelj da beba dobija dovoljnu količinu mleka.
  • Ako ste pokušali sve, ali vas bradavice i dalje bole, a beba ne dobija dovoljno mleka potražite pomoć lekara koji će vas posavetovati šta da radite. I nemojte biti tužni ako bebi budete davali veštačko mleko, jer nije do vas.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar