Menu 

Tokom trudnoće većina žena koja odlazi na redovne kontrole kod ginekologa suočava se i sa raznim testiranjima i vađenjem nalaza ne bi li se što verodostojnije utvrdilo da se beba pravilno razvija. Iako su ovo rutinski testovi mnoge trudnice ih iz straha odbijaju raditi. Ima li mesta za brigu?

Mnogo puta su nam rekli kako trudnoća nije bolest, ali bez obzira na to tokom trudnoće se susrećemo sa čestim odlascima lekaru i podvrgavaju nas raznim rutinskim testovima koji na vreme mogu otkriti i pokazati čak i najmanji problem. I upravo iz tog razloga su prenatalna nega i redovni odlasci na kontrole od velike važnosti.

Bez obzira na sve navedeno postoje žene koje odbijaju raditi razna testiranja bez preke potrebe misleći da na taj način ugrožavaju bebu. Zašto je to tako?

Rutinski testovi – zašto su važni

Kad sazante da ste u drugom stanju vaš lekar će vam prvo preporučiti da izvadite krv i to su testovi na koje manje-više sve trudnice pristaju. Vađenje i testiranje krvi je od velike važnosti jer se traži određivanje krvne grupe i traženje antitela koja u pojedinim slučajevima mogu napasti bebinu krv i dovesti do spontanog pobačaja. Drugi veoma važan razlog zbog koga se zahteva vađenje krvi jeste prebrojavanje krvnih zrnaca da se isključi mogućnost anemije buduće majke, jer kod majki sa manjkom crvenih zrnaca opskrbljenost posteljice kiseonikom takođe može biti manja.

Pored redovne krvne slike u prvom ili drugom tromesečju se radi dabl i tripl skeniranje putem kojeg se traže genetski problemi, a ukoliko postoji osnova (godine majke, oca, genetske predispozicije) lekar vam može preporučiti da uradite i amniocentezu. Više o tome pisali smo u tekstu “Amniocenteza – sve što ste hteli znati”.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-pregnant-woman-doctor-image29202612

Ginekološki pregled grlića materice

Pred sami kraj trudnoće ginekolog obično vaginalnim putem pregledava grlić materice da bi utvrdio da li se trudnica počela otvarati. Čak i u slučaju da vam lekar kaže da ste se počeli otvarati to nikako ne mora da znači da je porod počeo. Bez obzira na ovaj pregled vaš lekar vam ne može tačno reći kada će porod početi i ovo je jedan od onih, slobodno možemo reći, nepotrebnih pregleda, od kojeg možete imati više štete nego koristi jer može dovesti do infekcije, prevremene rupture membrana i još mnogo drugih neželjenih posledica. Vaš ginekolg vas može uputiti da ovaj pregled neće promeniti apsolutno ništa, ali obaviće ga ako vi želite znati da li se otvarate ili ne.

Preveliki broj testova

Mnoge trudnice smatraju da su tokom trudnoće podvrgnute prevelikom broju testiranja, vađenju nalaza, odlazaka lekaru. Većina mladih majki će vam potvrditi da su sa svakim novim nalazom i testiranjem doživljavale novi stres. Čak i kad su vrednosti na prvom nalazu u granicama normale lekari mogu zahtevati da uradite i drugi, treći „samo da budete sigurni“. Kad svemu tome dodate čekanje u labaratorijama i lekarskim oridinacijama, ne možemo, a da se ne zapitamo nije li to zaista previše?

http://www.dreamstime.com/stock-photo-pregnant-woman-ultrasound-machine-clinic-midsection-background-image35682050

Važnost pripreme

S druge strane ne možemo ne spomenuti da većina tih testova koji se rade još u ranom stadijumu trudnoće mogu otkriti mnoge anomalije i probleme sa razvojem bebe što mladim roditeljima može obezbediti vreme da se pripreme na sve izazove koji ih očekuju.

Ono što je važno, a što želimo napomenuti jeste da svi testovi koje vam vaš lekar preporuči nisu obavezni i vi svesno možete da odbijete da ih uradite. Pre bilo kakve odluke raspitajte se da li je baš taj test neophodan, šta će tačno pokazati i šta se može desiti ukoliko ga odbijete uraditi. Sve je stvar dobre komunikacije između vas i vašeg lekara koji vam vodi trudnoću.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar