Menu 

Sezona baštovanstva je zvanično završena, ali postoji još nekoliko važnih poslića koje je neophodno obaviti pre zime i nikako nije vreme da se opustite. Bar još malo.

Ovi jednostavni poslići koje je neophodno obaviti će vam uveliko olakšati pripremu bašte u proleće i zato kako kaže stara poslovica “ne ostavljajte za sutra ono što možete uraditi još danas”. Pa, krenimo redom.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-onion-agronomists-hand-male-white-coat-holding-spring-ground-image41873770

Napravite plan sadnje za jesen

Ako smatrate da niste dovoljno toga uzgojili ovog proleća i leta ima mnoštvo biljaka kojima ne smeta hladno vreme da bi uspele. Posadite mladi luk, šargarepu, kupus, blitvu, brokoli, kelj. Posadite ih čim pre da seme stigne da proklija u zemlji, a pošto je vreme hladnije biće potrebno otprilike dve nedelje duže do prvih plodova nego obično.

Zimnica

Pošto ste sve plodove iz bašte pobrali vreme je da ih sačuvate za zimu. Sve što možete ukiselite, zamrznite ili osušite da tokom cele zime uživate u plodovima svog mukotrpnog rada. Sjajne recepte možete pronaći u našoj kategoriji “Volim domaće, pravim domaće”.

Odstranite ostatke biljaka iz zemlje

Nije važno da li planirate saditi nove biljke u jesen ili ne, neophodno je da iz zemlje povadite sve ostatke starih biljaka. Poberite preostale plodove, a zatim iščupajte sve stabljike i korenje. Čupajte i one stabljike ne kojima se nalaze mali plodovi jer su šanse da dozriju u jesen zaista minimalni.

Posadite travu ili žitarice

Na mestu gde je bila bašta, tokom jeseni posadite travu, koja će poboljšati kvalitet zemljišta za sve one biljke koje ćete saditi sledeće proleće i leto. Postoji veliki izbor biljaka koje možete posaditi na ovaj način, a to su detelina, raž, zob, ječam i mnoge druge. Kada stigne proleće ove biljke će se pretvoriti u veoma plodno zemljište.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-carpet-clover-image5851722

Očistite i popravite baštensko oruđe

Kada stigne kraj sezone radova u bašti obavezno očistite, operite i popravite svo oruđe koje ste koristili, a ako je potrebno zamenite ono koje više nije za upotrebu. Neka vam sav alat bude uredno složen u šupi ili garaži gde će sa nestrpljenjem čekati novu sezonu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar