Menu 

To što je jesen u punom jeku, a zima nam polako dolazi nikako ne znači da treba da zapostavite vašu baštu jer postoji mnoštvo sitnica koje treba da uradite da biste je pripremili za zimu, a samim tim i za novu prolećnu sezonu.

Ako ste jedna od onih osoba kojima zima i hladnoća nikako ne odgovaraju upravo zato što ne možete više vremena provoditi u svojim bašticama onda će vas ova lista obaveza sigurno obradovati. Obucite gumene čizmice, dobro se obucite i krenite u vašu bašticu.

Uklonite većinu jednogodišnjig biljaka i podrežite višegodišnje. Nipošto nemojte uklanjati baš sve ostatke jednogodišnjih biljaka jer će vam ptičice ove zime biti zahvalne na tome jer većina njih sadrži semenke koje će im pomoći da se prehrane. Većinu biljaka iščupajte iz korena i ostavite za kompost, samo pazite da biljke koje kompostirate nisu zaražene plesni ili nekim drugim obolenjem. Višegodišnje biljke podrežite gotovo do korena, da bi na proleće mogle ponovno rasti.

5511189077_51cee04a71_z

Odrežite suve grane vašem cveću i grmlju. Ako u bašti imate ukrasno zelenilo, dobro ga pregledajte i posecite sve suve grančice. Obrezivanje ruža ostavite za proleće.

Uklonite suvo lišće sa travnjaka. Ako lišće po sebi nema crne tačkice to znači da je zdravo i možete ga staviti oko biljaka kao zimsku zaštitu. U suprotnom jednostavno uklonite lišće i bacite.

Zaštitite ruže i sve osetljivije višegodišnje biljke. Oko korena biljka stavite piljevinu ili ono lišće koje ste popkupili da biste zaštitili koren od hladnoće. Zaštitu sklonite tek u rano proleće.

Počnite sa kopanjem nakon prvog mraza. Neke od lukovica cveća iskopajte odmah nakon prvog mraza i sačuvajte ih da ih posadite ponovno na proleće. Tu milsimo na gladiole, ljiljane, dalile i dr.

I na kraju, spremite šupu sa lato, sve dobro očistite, operite i složite do sledeće sezone. Napravite spisak svega što ste uzgojili i uradili ove godine, ali i onoga što tek treba da uradite kad stigne proleće. To će vam biti zaista dobra motivacija da sve dobro isplanirate, na vreme pripremite zmljište i sadnice.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar