Menu 

Saznajte kako vam šafran pomaže da pobedite PMS i podiže raspoloženje. Ko bi rekao da ova začinska biljka, jedan od vesnika proleća, tako „voli“ žene?

Znamo da proleće pozitivno utiče na naš organizam i psihu, zato nije ni čudno što „njegove biljke“ leče depresiju ili PMS. Šafran je u staroj persijskoj tradicionalnoj medicini korišćen kao prirodni „popravljač“ raspoloženja. Obično su ga dodavali u čaj ili koristili za pripremanje riže.

Jedno istraživanje je pokazalo da šafran može pomoći da pobedite PMS, tačnije kod ublažavanja predmenstrualnih sindroma i depresije. Ispostavilo se da je čak 75 odsto žena, kojima su davane kapsule šafrana tokom PMS-a, prijavilo da su se simptomi, poput promena raspoloženja ili depresije, smanjili bar za pola. Ovaj začin je kod žena umirio bol u stomaku, ali i delovao kao blagi antidepresiv. Sastojci ove biljke identično deluju na mozak kao lekovi protiv depresije, a nuspojave, za sada, nisu primećene. Šafran, izgleda, povećava nivo serotonina, koji utiče na dobro raspoloženje. U sebi sadrži: vitamin B2; krocin, likopen, beta karoten, vosak, masno ulje i 1 odsto eteričnog ulja.

Još neka istraživanja ukazuju da šafran (osim toga što pomaže da pobedite PMS) može da spreči slabljenje vida kod starijih osoba, da popravlja memoriju, pa, čak, da bi bio koristan i u borbi protiv tumora. Naravno, potrebno je još mnogo laboratorijskog rada da bismo otkrili sve čari ovog neobičnog začina.

Neverovatno je da je za samo kilogram začina potrebno ubrati od 70.000 do 200.000 cvetova, pa zato šafran važi i za jedan od najskupljih začina. Cena, po gramu, mu se kreće od 4 do 14 evra.

Ipak, kako se zaista pokazao kao prvi prolećni borac protiv tako omraženih „stanja“, ne bi trebalo da vas cena odbija. Upotrebite ga da uspešno pobedite PMS.

(Više o šafranu pročitajte ovde)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar