Menu 

Kad se se prisetimo legendarnih Grunfovih citata „Ne predaj se nikad osim ako moraš“, ili onog čuvenog „Bolje živeti 100 godina kao bogataš nego jedan dan kao siromah“ uopšte ne čudi što je, Alan Ford, strip iz koga su ovi citati, na području bivše Jugoslavije zaradio kultni status.

Alan Ford  je u Italiji, domovini njegovih tvoraca Magnusa i Maxa bio masovno popularan, ali je samo kod nas bio deo „kulturne baštine“.

Knjiga Alan

Zašto je to tako pokušao je objasniti Lazar Džamić u nesvakidašnjoj studiji, knjizi o stripu pod nazivom „Cvjećarnica u kući cveća“.

Alan Ford bio je sastavni deo odrastanja generacija koje su stasavale 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Fantastičnim zapletima i duhovitim dijalozima nasmejavali su nas do suza.

Džamić je u svojoj knjizi pokušao da nađe poveznicu između života u bivšoj državi, i ekipe iz njujorške cvećare, dokazujući da na Balkanu mogu da se promene narodi i države, ali ne i način razmišljanja. Alan Ford kod nas još uvek postoji!

Dzamic

„Cvjećarnica u kući cveća“ je veoma maštovito napisana knjiga koja obiluje sjajnim ilustracijama iz stripa. One koji nikada nisu čitali Alana Forda upoznaće sa fenomenom jednog vremena, a nas koji smo ga iščekivali svake nedelje na trafikama podsetiti na neke malo bezbrižnije dane.

Džamić je bivši novinar i bubnjar, trenutno radi kao stručnjak za digitalni marketing u Londonu.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Dragan Gane Todorovic

    za sva vremena…..

  2. Knjige koje će vas naterati na smeh | LifePress magazin

    […] Stripovi italijanskog autora Maksa Bunkera na prostoru bivše Jugoslavije su i dan danas vrlo popularni. Gotovo da nema osobe, koja nije u svojim rukama držala bar jedan primjerak priče o legendarnoj TNT grupi. (Više o Alanu Fordu pročitajte ovdje) […]

Napišite komentar