Menu 

Internacionalni Dan žena se u mnogim zemljama sveta obeležava svake godine 8. marta. To je dan kada žene slave svoje uspehe bez obzira na podele, bilo etničke, nacionalne, jezičke, kulturne, ekonomske ili političke. Na taj dan obično se prisećamo svih velikih žena koje su omogućile da danas budemo tu gde jesmo i razgovaramo o neiskorišćenim potencijalima koji će možda dočekati buduće generacije žena.

Srećan vam 8. mart!

Kako je sve počelo?

Prvi Internacionalni dan žena obeležen je davne 1909. godine, 28. februara u SAD-u nakon deklaracije Socijalističke partije, a godinu dana kasnije organizovana je Međunarodna konferencija žena koja je prethodila sastanku Druge socijalističke internacionale, iste godine u Kopenhagenu. Tada su nemački socijalisti Luise Zietz i Clara Zetkin predložile proglašavnje Međunarodnog Dana žena kao dan borbe za ravnopravnost i žensko pravo glasa. Već naredne godine 18.3 1911. godine ovaj dan je obeležen u državama Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj što se tada smatralo velikim uspehom. Širom tadašnje Austro-Ugarske organizovano je preko 300 demonstracija da bi se skrenula pažnja na rodnu neravnopravnost.

?????????????????????????????????????????????????????????????????

Za obeležavanje ovog dana odabran je 19. mart jer je na taj dan pruski kralj obećao da će ženama odobriti pravo glasa još davne 1848. godine. Iako je ovo obećanje pružilo ženama nadu, on ga nije ispunio. Iz tog razloga proslava Dana žena 1913. godine pomerena je na 8. mart i to se nije menjalo do dan danas. 1913 – 1914. godine Dan žena je postao mehanizam za proteste protiv Prvog svetskog rata. Kao deo mirovnog pokreta Dan žena obeležio se i u Rusiji, poslednje nedelje u februaru (8. mart po julijanskom kalendaru). Odmah nakon Oktobarske revolucije Aleksandra Kollontai službeno je zatražila od Lenjina da se Dan žena i službeno obeležava što je ovaj odobrio.

UN je skrenuo pažnju na neravnopravnost polova 1975. godine koju je prozvao Internacionalnom godinom žene, tada su sazvane i prve konferencije o pravima žena u Meksiko sitiju, a generalna skupština UN-a je 8. mart i zvanično proglasila Danom za ženska prava, a dve godine kasnije i Danom međunarodnog mira.

Danas, 8.mart je izgubio na svom značaju, postao je Dan crvenih karanfila i jeftinih proslava po firmama iako bi trebalo da predstavlja dan borbe za ravnopravrnost, dan kada su žene odlučile izaći iz patrijarhalnih okvira i zatražiti jednaka prava kao i muškarci. Upravo zbog svih tih hrabrih žena koje su nam obezbedile ovo što danas imamo i u čemu uživamo nemamo prava da omalovažavamo i banalizujemo ovaj praznik.

Clara Zetkin - 100 Jahre Frauentag

Iako je mnogo toga urađeno za ravnopravnost polova još uvek postoje zemlje u kojima su žene obespravljene i nemaju jednaka prava kao muškarci. I dan danas u većini razvijenih zemalja žene primaju između 30-40 odsto manju platu od muškaraca za isti posao, na šta je skrenula pažnju i Patricia Arquet u svom fenomenalnom govoru na dodjeli Oskara. I dan danas žene su često žrtve zlostavljanja. Ženama se od malih nogu pod nos poturaju vrednosti koje ih uče da treba da budu lepe i poslušne, da brinu o kući, deci i svom muškarcu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar