Menu 

Svi mi jako dobro znamo kako su masti i ugljeni hidrati neprijatelji svih onih koji žele izgubiti nešto kilograma, ali ceo svet je zbunila popularna Oprah koja na reklami za Weight Watchers govori koliko voli hleb. Znači li to da možemo smršati, a da se ne odričemo ugljenih hidrata?

Istina je da ne postoji samo jedan pravi način za mršavljenje i da potpuno odricanje od pojedinih namirnica ne može doneti nikakvo dobro čak i kad su u pitanju ugljeni hidrati. Sve je stvar načina na koji koristite određene namirnice, kada i u kojim količinama.

Obratite pažnju na vreme. Ugljeni hidrati su broj jedan izvor energije za vaš organizam koji mogu da vas napune energijom ili telu pošalju signal da skladišti masti. Najbolje vreme da uživate ugljenim hidratima je svakako jutro kada je ljudska tolerancija na glukozu na najvišem nivou. Isto tako ugljene hidrate možete jesti pre i posle vežbanja kada je to i požljno jer oni omogućuju mišićima da se oporavi.

2947540618_ec325402d5_z

Što prostiji ugljeni hidrati to manje porcije. Ako znate baš sve o nutritivnosti onda znate da su kompleksni (složeni) ugljeni hidrai poput integralnih žitarica, mahunarki i određenog voća i povrća puno bolji izbor od prostih ugljenih hidrata među koje spadaju hleb i peciva, voćni sokovi, žitarice i ostale slatke delicije. Dakle, što prostiji ugljeni hidrati to porcije moraju biti manje.

Jedite voće i povrće niskog glihemijskog indeksa koliko god želite. Brojanje kalorija se u puno slučajeva pokazalo zaista beskorisno i zato nema potrebe time da se zamarate posebno ako se radi o voću i povrću koje ima zaista nizak glihemijski indeks. Teško da će vam neku štetu napraviti namirnice kao što su jabuke, bobičasto voće, celer, brokoli, karfiol. Karasatavc, paprike čak i ako ih pojedete u nešto većoj količini.

Birajte vlažne ugljene hidrate ispred suvih. Ako vam pored ugljenih hidrata niskog glihemijskog indeksa treba još nešto sa više skroba da vas zasiti malo više uvek birajte vlažne, ne suve ugljene hidrate. Vlažni ugljeni hidrati su oni koji se uvek moraju termički obraditi u vodi poput zobi, riže, ječma i krompira. Voda koju ovi ugljeni hidrati upiju tokom kuvanja če vas duže držati sitima i sigurno ćete pojseti manje.

2630035698_211e80dd8e_z

Varajte jednom nedeljno. Ako baš, baš volite ugljene hidrate jednom nedeljno si dajte oduška i jedite sve što želite, od belog hleba, preko kiflica pa sve do torti i kolača. U svakom slučaju pokušajte ugoditi sebi, jer ako se budete previše izgladnjivali postaćete ljuti, mrzovoljni i ogorčeni.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar