Menu 

Ako iz vaše redovne fitnes rutine želite izvući najbolje moguće rezultate pratite naše savete i poboljšajte efekat vežbanja.

Ako ste se ikad zapitali možete li uraditi još nešto da bi vaše vežbanje dovelo do željenih rezultata brže i efektnije – odgovor je da možete.

Vežbajte po rasporedu

Mišljenja mnogih stručnjaka se kose oko toga koje je najbolje vreme za vežbanje. Jutarnje vežbanje nakon laganog doručka daće vetar u leđa vašem metabolizmu, dok će poslepodnevno vežbanje smanjiti stres i sagoreti kalorije. Najbolje vreme za vežbanje je u stvari ono kada najviše možete da date i trudite se da to otprilike uvek bude u isto vreme.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-muscular-young-man-drinking-sports-outfit-image28144648

Hidratacija

Ako će vaša vežba trajati malo duže potrebno je da se malo oznojite pa da od polovine vežbanja počnete ispijati sportska pića koja sadrže šećere i elektrolite koji na organizam deluju kao pogonsko gorivo. Ako će vam vežbanje biti kraće obična voda će biti dovoljna.

Jedite proteine nakon vežbanja

Za vreme vežbanja mišići doživljavaju stres i na neki način se razbijaju, što je poprilično dobra stvar, ali ako mišićima ne damo dovoljno materijala koji im je potreban za oporavak razbiće se više i nećemo ih ponovno moći izgraditi. Iz tog razloga je veoma važno da unosite dovoljno proteina jer nam oni pomažu da oporavimo telo nakon napora. Za još bolji učinak vaše vežbe i brži oporavak, posle vežbanja pojedite šaku semenki ili orašastih plodova.

Pravilo “30 minuta”

Obavezno pratite ovo pravilo koje kaže da telu treba da obezbedite potrebne nutrijente u prvih pola sata nakon vežbanja. Ako previše čekate da organizmu date potrebno gorivo ono se neće dovoljno oporaviti samo od sebe i vaši mišići će nastaviti da se razbijaju dok će hormoni stresa nastaviti da se razvlače.

Toplo-hladno

Nedavna istraživanja su pokazaa da je telo aktivnije ukoliko se izlaže različitim temperaturama, posebno hladnoći. Što hladnije vreme dok vežbate-to ćete više masnih naslaga sagoreti da stvorite toplinu za telo. Ista istraživanja savetuju da nakon trčanja po hladnom vremenu organizam zagrejete toplom čorbicom, po mogućnosti ljutom.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-super-food-large-selection-white-porcelain-dishes-over-distressed-white-wooden-background-image32649825

Povećajte unos antioksidanata

Ne biste verovali, ali pokazalo se da kada telo iscrpljujemo vežbom ono hranu pretvara u energiju i proizvodi slobodne radikale koji mogu oštetiti ćelije organizma. To nikako ne znači da treba više vremena da provedete na kauču ispred televizora već da vaši obroci nakon vežbe budu bogati namirnicama koje sadrže antioksidante. Jedite više povrća brokolija, paprika (vitamin C), orašatih plodova, semenki i avokada (vitamin E).

Jedite pre vežbanja

Ako želite nadmašiti sopstvene rezultate u vežbanju, u teretanu nikad ne odlazite gladni. Lagana užina pre vežbanja će poboljšati vaše fizičke performanse, daće vam dozu glukoze u krvi koja će mišićima biti gorivo potrebno za kvalitetno vežbanje. Najbolja užina pre vežbanja je banana koja sadrži malo vlakana, a mnogo ugljenih hidrata. Isto tako možete pojesti rižin kolačić sa puterom od badema, pola sendviča sa puterom od kikirikija kao i malu posudu zobene kaše.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar