Menu 

Kobasice sa piletinom nije teško napraviti. Dobra kombinacija začina i piletina će biti mega ukusna. Pogledajte uputstva.

Ne treba vam nikakva posebna oprema, osim ako se ne odlučite nakon ovog da majstorski prionete na pravljenje kobasica. Uvijek je najbolji izbor da pravite domaće kobasice, jer tako znate šta se u njima nalazi. Razni aditivi u kobasicama, koje nude mesne industrije nisu sigurno nešto što vas tjera da kažete “njam”. Ali, zato miris domaće kobasice, …
Po ovom receptu ćete dobiti blage i vrlo ukusne kobasice. Piletina je naravno osnovni sastojak, ali nakon ovog prvog recepta vjerujemo da ćete joj, pored ponuđenih začina, pridružiti i druge vama omiljene. Poslije ćete imati vremena da eksperimentišete: luk, kim, kajenska paprika, pa čak i javorov sirup. A, ako želite da vas kobasice podsjećaju na italijansku kuhinju, smjesi dodajte origano i bosiljak.

Piletina u kobasicama – recept

Trebaće vam – osnovni sastojci: 1,8 kg pilećeg mesa bez kosti sa iznutricama, 120 gr slanine, 6 kašika smeđeg šećera, 3 kašike soli, 1 ½ kašika istucanog bibera u zrnu (ustinjenog), 1 ½  kašika usitnjene divlje mirođije, 3 kašike isjeckanog svježeg peršuna, 1/2 kašike isjeckanog bijelog luka, nekoliko kašika vode i crijeva za kobasice.

Prvo, crijeva potpite u hladnu vodu (neka se natapaju 30-tak minuta). Dobićete oko 3,5 metra kobasice. Piletina i iznutrice trebaju biti samljeveni u mašini za mljevenje. (Ukoliko je potrebno meso provucite kroz mašinu par puta, a možete ga mljeti i u sjeckalici za hranu, samo pazite da dobro isjeckate meso).piletina

Pomiješajte slaninu, pa smeđi šećer, so, mirođiju, biber i bijeli luk i sve izmješajte u sjeckalici. Dodajte ostale začine i vodu, pa sve dobro izmiješajte. Mješavina bi trebala biti malo ljepljiva.

Cijelu smjesu ponovo “provucite” kroz mašinu za mljevenje, dobro promiješajte još jednom i pregledajte da nije ostalo nekih krupnijih komada. Smjesu možete i probati da vidite da li je dovoljno slana i po vašem ukusu i onda prelazite na pravljenje “piletina kobasica”.

(Ukoliko ne želite kobasice u crijevima, smjesu možete zarolati i u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru preko noći i peći sljedeći dan).

Na mašinu stavite nastavak za punjenje, stavite crijevo i punite ga smjesom, pazite samo da ne bude pregusto. Kada ste napunili crijevo, zavežite ga na kraju i formirajte kobasice.

Možete ih peći na grilu, u tavi sa lukom ili paprikama, ali i staviti da se dime.

Da li ste ikada pravili kobasice od piletine? Imate li svoj recept?

(Pročitajte i ovaj recept za piletinu sa krekerima i gljivama)

Recept
Ime Recepta
Piletina u kobasicama – napravite sami
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
5 Based on 45 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Peciva i Testa

Hleb ste sigurno navikli peći isključivo u tepsiji, ali mi vam donosimo posebnu pripremu hleba u tavi sa fenomenalnim umakom od spanaća.