Menu 

Namaz od keksića? Pitate se čemu? Uh, ali ukus je fenomenalan što ga čini jednim od najpopularnijih namaza. Zaljubićete se.

“Cookie butter” ili puter od keksića je popularni namaz, koji se obično pravi od keksića sa mlevenim đumbirom i cimetom, začina i šećera. Možete ga napraviti tako što u blenderu dodavajući ulje meljete ove sastojke dok ne dobijete puterastu smesu.

Međutim, mi smo pronašli malo bolju verziju ovog namaza na blogu Averiecooks. Ulje nije potrebno da dodajete jer kikiriki ima dovoljno ulja u sebi, a sam namaz je gotov za pet minuta.

Za recept vam treba prženi slani kikiriki, ali umesto njega možete koristiti i orahe ili bademe, ali u tom slučaju će možda biti potrebno dodati malo ulja.

namaz od keksica 1Sastojci:

  • 450 gr prženog slanog kikirikija
  • 12 do 15 keksića sa mlevenim đumbirom i cimetom (oko 280 gr)
  • 1 kašika mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 200 gr bele čokolade, u komadićima

Kikiriki ubacite u seckalicu za hranu ili, bolje, u jak blender. Miksajte na najjačem dok ne dobijete kremastu smesu – oko 5 minuta. Kikiriki će da se od finog praha pretvori u pastu, pa u gusto testo i na kraju u tečniji puter od kikirikija.

namaz od keksica 2Dobro ga izmiksajte da dobijite glatki puter, pa u blender ubacite keksiće (iskomadane), cimet i vanilu, pa miksajte par minuta dok se sve ne sjedini. Ubacite i komadiće bele čokolade i miksajte još par minuta. Prespite u staklenke, poklopite i čuvajte u frižideru ili na sobnoj temperaturi.

U frižideru će se malo više stvrdnuti, ali će postati kremastiji kada ga ostavite na sobnoj temperaturi 10-tak minuta. Na sobnoj temperaturi namaz će trajati par sedmica, a ako ga budete čuvali u frižideru rok trajanja mu je nekoliko meseci.

Pročitajte i kako se pravi Magični namaz od kestenja.

Recept
Ime Recepta
Kikiriki namaz od keksića
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 28 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. artu

    U pitanju je peceni kikiriki a ne przeni!!

Napišite komentar